Hamburger
Hamburger

Hamburger

Soms heb je er gewoon zin in: zo’n juicy hamburger met smeltende kaas, smaakvolle saus en friszure augurk. Klassiek, gezond of een vegetarische burger: we’ve got it all.

Hamburger recepten

Hamburgers maken
Hamburgers maken

Hamburgers maken

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 500 g rundergehakt
 • 2 tl uienpoeder
 • 2 tl tabasco chipotle pepper sauce
 • 1 tl zout
 • 4 hamburgerbroodjes
 • 1 tomaat
 • 4 blaadjes kropsla
 • 8 plakken augurk
 • 2 el mayonaise
 • 1 el ketchup
 • 1 el yellow mustard mild
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • grillpan
 1. Doe het gehakt in een kom en voeg de uienpoeder, tabasco en het zout toe. Kneed goed door elkaar en verdeel het gehakt in een burger per persoon. Vorm een bal per persoon van het gehakt. Duw de gehaktballen plat tot burgers van 1 cm dik en Ø 12 cm. Steek de barbecue aan of verhit de grillpan op middelhoog vuur. Gril de burgers in ca. 8 min. gaar. Keer halverwege.
 2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter. Halveer de hamburgerbroodjes en rooster de helften in de hete koekenpan 2 min. aan beide zijden. Snijd de tomaat in plakjes. Beleg de onderste helften van de broodjes achtereenvolgens met een blad sla en een burger. Leg op elke burger een plakje tomaat en 2 plakjes augurk. Verdeel de mayonaise, ketchup en mosterd erover en leg de bovenste helften van de broodjes erop.
Waar komt dé hamburger vandaan?
Waar komt dé hamburger vandaan?

Waar komt dé hamburger vandaan?

Hoewel het misschien klinkt als typisch Amerikaans, is het waarschijnlijker dat de hamburger in de 13e eeuw is ontstaan in Mongolië. Het verhaal gaat dat de Tartaren stukken vlees tussen hun zadel en paard stopten, zodat het vlees malser werd en ze het rauw konden eten. Zij brachten het rauwe gerecht naar Rusland, waar er ei en ui aan werd toegevoegd. Zo ontstond de steak tartare. Rond 1600 waaide dit gerecht over naar Duitsland. In Hamburg vond men de rauwe tartaar gebakken nóg lekkerder. Zo transformeerde het gerecht waarschijnlijk tot de hamburger zoals we ’m nu kennen.

Welke groente eet je bij hamburgers?

Bij een hamburger is bijvoorbeeld deze pastinaakfriet een echte aanrader. Lekker met zelfgemaakte srirachamayo of chipotlemayonaise. Ook kropsla met een klassieke vinaigrette is lekker om bij een hamburger te serveren. Een paar blaadjes op je broodje hamburger, en de rest op tafel. Of maak een simpele tomatensalade voor bij je hamburger.

Welke groente eet je bij hamburgers?
Welke groente eet je bij hamburgers?
Welk bier drink je bij hamburgers?
Welk bier drink je bij hamburgers?

Welk bier drink je bij hamburgers?

Welk bier het beste past bij een hamburger? Dat hangt af van de mate waarin je het vlees hebt gekruid én de bereidingswijze. Bij een basis-hamburger zonder heftige specerijenmixen, gebakken in een koekenpan, is een dubbel bier lekker. Dat is wat zoeter bier met over het algemeen een wat hoger alcoholpercentage. Is het vlees flink op smaak gebracht en/of heb je het bereid op de barbecue? Dan kun je beter kiezen voor een bier met meer bitters, zoals een IPA.

Double American classic

Op zoek naar een recept voor een big hamburger? Maak de double American classic!
02:38