Honing

Honing

Dit plakkerige goudgele goedje wordt gemaakt door bijen, die nectar omzetten in honing. Een echt bijproduct dus! Of je het nu door je thee roert of ’s ochtends over je smoothiebowl heen schenkt, met deze natuurlijke zoetstof zit je altijd goed.

Is honing goed voor je?

Is honing goed voor je?

In honing zitten mineralen, vitaminen en eiwit, maar de hoeveelheid hiervan is te weinig om echt bij te dragen aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer je enkel naar de hoeveelheid calorieën kijkt, zijn suiker en honing goed met elkaar te vergelijken. In je lichaam wordt er dan ook geen onderscheid tussen gemaakt. Beide producten worden op dezelfde manier verteerd en afgebroken. Wanneer je een kriebeltje in de keel hebt ben je dan weer wel beter af met een lepeltje honing in plaats van suiker.

Welke verschillende soorten honing zijn er?

Van bloemennectar maken bijen honing. Als de bijen hun vrije gang kunnen gaan zullen ze dus honing maken uit nectar van verschillende soorten bloemen. Maar soms wordt honing van 1 type bloem gemaakt of bloesem gemaakt. Hierdoor krijg je producten als acaciahoning, lavendelhoning en klaverhoning. Daarnaast heb je honing crème, dit wordt gemaakt uit een combinatie van gekristalliseerde honing met vloeibare honing en is zacht van smaak.

Welke verschillende soorten honing zijn er?
Welke honing is het gezondst?

Welke honing is het gezondst?

Eigenlijk kun je niet spreken van een honingsoort die gezonder is dan de ander. Sommige soorten honing bevatte iets meer vitaminen en minarelen, maar de verschillen zijn minimaal. Wel kun je kiezen voor een honingsoort die minder bewerkt is zoals een rauwe honing, deze komt direct uit de honingraad. Of probeer eens een biologische honing , hier mag namelijk geen suikerwater toegevoegd worden en komt vaak uit een natuurgebied.

Kaasplanktaart met abrikoos en walnoten

Kaasplanktaart met abrikoos en walnoten

  1. Houd 5 abrikozen heel en snijd de rest in kwarten. Ris de naaldjes van de helft van 1 takje rozemarijn. Verdeel de rest van het takje in 3 stukjes, het andere takje in 6 stukjes en houd ze apart. Snijd de walnoten doormidden.
  2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de abrikozen (ook de hele) en de walnoten samen met de rozemarijn naaldjes op middelhoog vuur in 4 min. lichtbruin. Schep regelmatig om. Voeg ⅔ van de honing toe, meng en verdeel over een bord om af te laten koelen tot kamertemperatuur.
  3. Haal de kazen uit de koelkast. Snijd de nog koude camembert overlangs in 2 lagen. Snijd het vijgenbrood overlangs in 2 schijven. Leg de roodkorstkaas op 1 schijf vijgenbrood en snijd het vijgenbrood rondom met een mesje op dezelfde maat als de kaas.
  4. Leg de grote schijf vijgenbrood op een bord. Leg de onderkant van de camembert erop en beleg met de helft van de abrikozen- en walnotenstukjes. Dek af met de bovenkant van de camembert, leg daarop de kleine schijf vijgenbrood en daarop de roodkorstkaas.
  5. Leg de 5 hele abrikozen op de bovenkant van de kaastaart. Verdeel de rest van de abrikozen en walnoten over en rondom de kaastaart. Steek de stukjes rozemarijn op verschillende plekken tussen de lagen en besprenkel de kaasplanktaart met de rest van de honing.