Rabarber
Rabarber

Rabarber

De prachtige roze stengels van rabarber lenen zich heel goed om compote of moes van te maken. Maar er is meer! Maak een taart, nagerecht of zelfs een salade met rabarber. Wist je trouwens dat rabarber een groente is en geen vrucht?

Rabarbertaart maken
Rabarbertaart maken

Rabarbertaart maken

Ingrediënten

voor 12 personen
  • 200 g tarwebloem
  • 25 g poedersuiker
  • 1/2 tl zout
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 2 middelgrote eieren
  • 175 g lichte basterdsuiker
  • 150 g amandelmeel
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 400 g verse rabarber
  • 3 el kraanwater
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  • vlaaivorm (Ø 26 cm, ingevet)
  • bakpapier
  • blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen)
  • handmixer
  1. Zeef de bloem en poedersuiker boven een ruime kom. Voeg het zout toe. Snijd de helft van de boter in blokjes en doe in de kom. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Wrijf de bloem, boter en poedersuiker met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Splits 1 ei (voor een taart) en voeg de eidooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit voor stap 3. Kneed het deeg snel tot een samenhangende deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Duw het deeg tot een gelijkmatige laag in de vlaaivorm. Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar. Zo blijft het bakpapier straks makkelijker op het deeg liggen. Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en bak de taartbodem 20 min. in de oven. Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 min.
  3. Maak tijdens het bakken van de taartbodem de frangipane (amandelvulling). Doe de rest van de boter in een kom en voeg 125g basterdsuiker toe. Klop met een mixer in 5 min. tot een glad mengsel. Voeg het laatste ei, het overgebleven eiwit, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract toe en mix nog 1 min. Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in ruitvormen van gelijke grootte.
  4. Schep de frangipane in de (warme) taartbodem en leg de rabarber in een mooi patroon op de frangipane. Bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven.
  5. Doe ondertussen de rest van de basterdsuiker samen met het water in een steelpan en zet op laag vuur. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Neem de taart uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.

Wat kun je met rabarber maken?

Met rabarber kun je zoete en hartige gerechten maken. Behalve rabarbercompote of -moes kun je ook een rabarbersalsa (lekker bij vlees!). En je kunt er een rabarbertaart mee bakken, een omgekeerde rabarbercake of het verwerken in Eton mess. Rauw kun je rabarber ook eten, door het in heel dunne plakjes te snijden en te verwerken in bijvoorbeeld een salade.

Rabarber bereiden

Je kunt rabarber schillen met een dunschiller, maar dat hoeft niet perse. Spoel de stelen rabarber onder koud stromend water af. Snijd circa 1 cm van de onderkant af. Steek het mes aan de platte kant achter de schil, houd die tussen duim en mes vast en trek aan één kant de schil eraf. Breek dan de steel doormidden vanaf de geschilde kant, zodat de schil heel blijft en trek dan de twee kanten van de schil af. Snijd eventuele donkere stukjes met de dunschiller weg. 
01:54