bewaar
Rabarbertaart
Rabarbertaart
bewaar

Rabarbertaart

De felgekleurde stengels lenen zich voor een mooi motief in deze rabarber-amandeltaart

45 min. bereiden
1 uur oventijd
2 uur 30 min. wachten
30waarderingen

Ingrediënten

12 personen

200 g

tarwebloem

25 g

poedersuiker

½ tl

zout

250 g

ongezouten roomboter

2

middelgrote eieren

175 g

lichte basterdsuiker

150 g

amandelmeel

½ tl

gemalen kaneel

1 tl

vanille-extract

400 g

verse rabarber

3 el

kraanwater

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • vlaaivorm (Ø 26 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen)

  • handmixer

De felgekleurde stengels lenen zich voor een mooi motief in deze rabarber-amandeltaart

Aan de slag

1

Zeef de bloem en poedersuiker boven een ruime kom. Voeg het zout toe. Snijd de helft van de boter in blokjes en doe in de kom. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Wrijf de bloem, boter en poedersuiker met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Splits 1 ei (voor een taart) en voeg de eidooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit voor stap 3. Kneed het deeg snel tot een samenhangende deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C.

2

Duw het deeg tot een gelijkmatige laag in de vlaaivorm. Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar. Zo blijft het bakpapier straks makkelijker op het deeg liggen. Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en bak de taartbodem 20 min. in de oven. Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 min.

3

Maak tijdens het bakken van de taartbodem de frangipane (amandelvulling). Doe de rest van de boter in een kom en voeg 125g basterdsuiker toe. Klop met een mixer in 5 min. tot een glad mengsel. Voeg het laatste ei, het overgebleven eiwit, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract toe en mix nog 1 min. Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in ruitvormen van gelijke grootte.

4

Schep de frangipane in de (warme) taartbodem en leg de rabarber in een mooi patroon op de frangipane. Bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven.

5

Doe ondertussen de rest van de basterdsuiker samen met het water in een steelpan en zet op laag vuur. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Neem de taart uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.

tip

algemeenDe verkrijgbaarheid van verse rabarber is sterk afhankelijk van weersinvloeden.