Een pla(n)kje kaas, een tosti met kaas, Patricia Kaas of een kaasfondue waar je warm van wordt; kaas is er in vele vormen en smaken waar je eindeloos mee kunt variëren. Hoe? Wij helpen je op weg met verrassende recepten.

Kaasplank
Je etentje afsluiten met een mooie kaasplank is leuk en lekker. Maar als het op kaas aankomt, is smaak erg persoonlijk. Voor de één kan de kaas niet ‘blauw’ genoeg zijn, voor een ander heeft een milde kaas al voldoende pit. Hoe maak je een kaasplank met voor ieder wat wils? Belangrijk: bouw de kaasplank goed op.

Kaasgroepen
Kaas kun je grofweg indelen in vijf kaasgroepen: de geiten- en schapenkazen; wittekorstkazen; halfharde en harde kazen; rodekorstkazen en blauwaderkazen. Deze kazen lopen in smaak op van mild naar extra pittig. Die opbouw volg je ook bij het eten van de kaas. Terug naar de plank: kies uit elke groep één kaas en houd ongeveer 75 gram kaas per persoon aan. Wat serveer je erbij? Zoet en brood. Confituren, honing, noten en kletzen- of vijgenbrood versterken de smaak van de kaas. Brood neutraliseert deze weer.

Kaasfondue
Lekker, romantisch en makkelijk: de kaasfondue. En ook met de smaak van kaasfondue kun je variëren in smaak (van mild tot pittig). Je kunt ‘m met vlees, vis of vegetarisch maken. Kinderen vinden het meestal ook leuk om van alles in de kaas te dippen. Zo is het voor iedereen een feest aan tafel.

Geel versus wit
Met de versheid van kaas wordt, in tegenstelling tot wat je wellicht denkt, de rijping van een kaas bedoeld. Verse kaas, door veel mensen ook witte kaas genoemd, is kaas die niet of nauwelijks is gerijpt. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak. Witte kazen zijn onder andere mascarpone, ricotta, hüttenkäse, feta, mozzarella en verse roomkaas.

Lees meer

Kaas (67)

sorteer op
recept Yo­tam Ot­to­leng­hi's blau­we­kaas­taart­jes met in­ge­maak­te ro­de biet en ho­ning

Yo­tam Ot­to­leng­hi's blau­we­kaas­taart­jes met in­ge­maak­te ro­de biet en ho­ning

25 u. 15 min.
(33)
recept Ge­vul­de inkt­vis met hal­lou­mi in pit­ti­ge to­ma­ten-pa­pri­kasaus

Ge­vul­de inkt­vis met hal­lou­mi in pit­ti­ge to­ma­ten-pa­pri­kasaus

50 min.
(13)
recept Zaan­lan­der kaas­fon­due

Zaan­lan­der kaas­fon­due

10 min.
(0)
recept Rijk­ge­vul­de pis­to­let met ou­de kaas (ad­ver­to­ri­al)

Rijk­ge­vul­de pis­to­let met ou­de kaas (ad­ver­to­ri­al)

15 min.
(0)
recept Pit­ti­ge Ita­li­aan­se kaas­fon­due

Pit­ti­ge Ita­li­aan­se kaas­fon­due

10 min.
(56)
recept Has­sel­back­stok­brood met ca­mem­bert en truf­fel

Has­sel­back­stok­brood met ca­mem­bert en truf­fel

18 min.
(5)
recept Kaas­plank pit­ti­ge ka­zen

Kaas­plank pit­ti­ge ka­zen

1 u. 10 min.
(57)
recept Kaas­plank mil­de ka­zen

Kaas­plank mil­de ka­zen

1 u. 10 min.
(49)
recept Gei­ten­kaas­fon­due met wal­no­ten

Gei­ten­kaas­fon­due met wal­no­ten

20 min.
(36)
recept Mil­de Ita­li­aan­se kaas­fon­due

Mil­de Ita­li­aan­se kaas­fon­due

10 min.
(113)
recept Gei­ten­kaas­fon­due

Gei­ten­kaas­fon­due

25 min.
(55)
recept Kaas­fon­due met pad­de­stoe­len

Kaas­fon­due met pad­de­stoe­len

15 min.
(82)
recept Pit­ti­ge kaas­fon­due met gam­ba's

Pit­ti­ge kaas­fon­due met gam­ba's

30 min.
(90)
recept Boe­ren­kaas­fon­due met len­te­groen­ten

Boe­ren­kaas­fon­due met len­te­groen­ten

35 min.
(0)
recept Pom­poen­tos­ti met ri­cot­ta en truf­fel

Pom­poen­tos­ti met ri­cot­ta en truf­fel

20 min.
(1)
recept Pas­ta in Ita­li­aan­se kaas

Pas­ta in Ita­li­aan­se kaas

25 min.
(141)
recept En­tre­co­te met quat­tro for­mag­gio-top­ping

En­tre­co­te met quat­tro for­mag­gio-top­ping

20 min.
(4)
recept Blauw­a­der­kaas­fon­due

Blauw­a­der­kaas­fon­due

20 min.
(78)
recept Zwit­ser­se kaas­fon­due

Zwit­ser­se kaas­fon­due

20 min.
(280)
recept Sim­pe­le kaas­fon­due

Sim­pe­le kaas­fon­due

30 min.
(150)
recept Hol­land­se kaas­fon­due

Hol­land­se kaas­fon­due

30 min.
(118)
recept Mac 'n' chee­se met ge­bak­ken prei

Mac 'n' chee­se met ge­bak­ken prei

50 min.
(165)
recept Hol­land­se kaas­plank

Hol­land­se kaas­plank

1 u. 10 min.
(29)
recept Ro­mi­ge kaas-pa­pri­ka­dip

Ro­mi­ge kaas-pa­pri­ka­dip

5 min.
(42)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.