Kaas

Een pla(n)kje kaas, een tosti met kaas, Patricia Kaas of een kaasfondue waar je warm van wordt; kaas is er in vele vormen en smaken waar je eindeloos mee kunt variëren. Hoe? Wij helpen je op weg met verrassende recepten.

Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney
Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney

Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney

Ingrediënten

voor 12 personen
  • 1 aubergine
  • 2 rode uien
  • 125 g gedroogde vijgen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 medium handsinaasappels
  • 390 g tomatenblokjes
  • 1 el ras el hanout specerijenmelange
  • 1 tl zout
  • 75 g kristalsuiker
  • 85 g Zwitserse Gruyère
  • 85 g Epoisses Crémier Germain rodekorstkaas
  • 85 g Rouge 50+ rodekorstkaas
  • 85 g Soignon petit Pouligny geitenkaas
  • 85 g Lanquetot petit Livarot wittekorstkaas
  • 85 g Papillon Perail de brebis 55+ geitenkaas
  • 85 g Roquefort 52+ blauwaderkaas
  • 100 g zeezoutboter
Zet producten op mijn lijst
  1. Snijd de aubergine in stukken en de uien in halve ringen. Snijd de vijgen in stukjes en de knoflook fijn. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit.
  2. Doe de aubergine, ui, vijg, knoflook, het sinaasappelrasp en -sap met de tomatenblokjes, ras el hanout, het zout en de suiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en laat nog 30 min. stoven.
  3. Neem de pan van het vuur en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer met de kazen en de boter.