Paasrecepten

Pasen is hét moment voor een uitgebreid ontbijt, een relaxte brunch of een gezellig diner: vier het voorjaar met deze recepten en AH's paasassortiment.

Paastaart (paasverrassingstaart)
Paastaart (paasverrassingstaart)

Paastaart (paasverrassingstaart)

Ingrediënten

voor 16 porties
  • 775 g ongezouten roomboter
  • 375 g kristalsuiker
  • 1.5 tl vanille-extract
  • 6 middelgrote eieren
  • 375 g zelfrijzend bakmeel
  • 400 g poedersuiker
  • 1 tl Dr. Oetker gele kleurstof
  • 13/100 tl Dr. Oetker rode kleurstof
  • 75 g mini paas donuts marsepein
  • 75 g mini paas macarons marsepein
  • 75 g paaseitjes marsepein
  • 125 g paaseitjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • handmixer
  • springvorm (Ø 18 cm, ingevet)
  • ronde uitsteekvorm of glas (ø 7 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 165 °C Klop met een handmixer 375 g roomboter en de kristalsuiker in 5 min. luchtig in een hoge mengkom. Voeg 1 tl vanille-extract toe. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Doe het zelfrijzend bakmeel en een mespunt zout erbij en mix in 5 min. tot een glad beslag.
  2. Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag over de vormen. Bak in ca. 55 min. gaar in het midden van de oven.
  3. Klop de rest van de boter in 8 min. met de poedersuiker tot botercrème. Door zo lang te kloppen wordt de botercrème egaal, luchtig en mooi wit. Meng ⅗ van de botercrème met de gele en rode kleurstof met een spatel tot een donkergele crème. Voeg de rest van het vanille-extract toe aan de gele botercrème en meng nog 1 min.
  4. Laat de cakes in ca. 1 uur helemaal afkoelen. Snijd ze aan de bovenkant bij, zodat deze kant mooi recht en egaal is. Snijd de cakes precies in het midden horizontaal door, zodat je 4 gelijke helften krijgt. Houd 1 onderste laag apart en stapel de andere 3 lagen recht op elkaar. Steek in het midden van deze 3 cakelagen met de uitsteekvorm een gat tot de bodem.
  5. Smeer een laagje van de witte botercrème op de bovenkant van de uitgestoken cakelagen en stapel de lagen op een groot bord op tot een taart. Vul het diepe gat in het midden van de taart tot de rand met de paaseitjes en ander paaslekkers, bewaar een handjevol voor boven op de taart. Leg de laatste laag cake, zonder gat, ondersteboven boven op de taart, zodat de bovenkant van de taart extra strak is.
  6. Houd 1 el witte botercrème apart. Besmeer de zijkanten van de onderste 2 cakelagen met de gele botercrème, besmeer de bovenkant en zijkanten van de cake met de rest van de witte botercrème. Meng op de rand waar de 2 kleuren samenkomen de crèmes een beetje voor een mooi kleurverloop tussen het witte en het gele in. Strijk met de rechte kant van een groot mes (bijvoorbeeld koksmes) langs de botercrème om de taart glad af te werken. Houd het mes rechtop tegen de cake aan en draai het bord langzaam rond om de botercrème mooi glad te strijken. Maak de randen van het bord schoon met wat keukenpapier en warm water.
  7. Zet de cake 30 min. in de koelkast om op te stijven. Decoreer de taart met de achter gehouden paaseitjes en ander lekkers. Gebruik voor het vastzetten van de eitjes eventueel een likje achtergehouden botercrème. Leg er eventueel wat paaseitjes omheen. Snijd de taart aan en laat de paaseitjes eruit rollen.