IJstaartrecepten
IJstaartrecepten

IJstaartrecepten

Een mooie ijstaart hoort bij kerst en je hebt ‘m ook nog eens zo gemaakt. Enige wat je nodig hebt: een cakevorm, je favoriete smaken ijs en fruit of koekjes om je ijstaart te versieren. De vriezer doet de rest!

IJstaart recepten

Choco-pretzel-ijstaart
Choco-pretzel-ijstaart

Choco-pretzel-ijstaart

Ingrediënten

voor 10 personen
 • 1 liter kaneelijs
 • 1 liter vanilleroomijs
 • 300 g milk chocolate pretzels
 • 60 g ongezouten roomboter
 • 100 g Lonka fudge caramel & sea salt
 • 2 el halfvolle melk
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • keukenmachine
 • bakpapier
 • springvorm (∅ 24 cm)
 1. Haal de beide soorten ijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Maal ondertussen de helft van de chocoladepretzels fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en meng het pretzelkruim erdoor. Bedek de bodem van de springvom met bakpapier door dit tussen de bodem en de rand van de springvorm te klemmen.
 2. Verdeel het pretzelkruim met de bolle kant van een lepel gelijkmatig erover. Verdeel het kaneelijs gelijkmatig over het pretzelkruim. Hak ¼ van de chocoladepretzels grof en strooi over het kaneelijs. Verdeel het vanilleroomijs over de springvorm. Zet de ijstaart minimaal 5 uur afgedekt in de vriezer.
 3. Snijd de fudge in kleine stukjes en smelt in een steelpan of doe in een schaaltje en zet 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer door, voeg de melk toe en verwarm nog 1 min. Roer tot een gladde saus en laat staan tot gebruik.
 4. Neem de ijstaart uit de vriezer, haal uit de springvorm en zet op een mooie platte schaal. Leg de rest van de chocoladepretzels strak tegen elkaar aan langs de rand boven op de taart. Besprenkel met de karamelsaus, laat ook over de rand lopen. Serveer direct.

Choco-pretzelijstaart

IJstaart maken lijkt moeilijk, maar kan iedereen met de juiste uitleg. Een ding maakt het alvast wat makkelijker: om deze taart te ‘bakken’ heb je geen oven nodig, alleen een vriezer. Bouw de chocolade ijstaart met twee soorten ijs en versier de taart met chocoladepretzels. Daarna maak je ‘m extra feestelijk met zelfgemaakte karamelsaus. Geloof het of niet, maar voor deze ijstaart met karamel houdt iedereen en gaatje over bij het kerstdiner!IJstaart lagen makenHaal 1 liter kaneelijs en 1 liter vanilleroomijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Maal ondertussen 150 g melkchocoladepretzels (milk chocolate pretzels zakje 100 g, Flipz) fijn in de keukenmachine. Smelt 60 g boter in een steelpan en meng het pretzelkruim erdoor. Bedek de bodem van een springvom (Ø 24 cm) met bakpapier door dit tussen de bodem en de rand van de springvorm te klemmen. Verdeel het pretzelkruim met de bolle kant van een lepel gelijkmatig erover. Verdeel het kaneelijs gelijkmatig over het pretzelkruim. Hak 75 g chocoladepretzels grof en strooi over het kaneelijs. Verdeel het vanilleroomijs over de springvorm. Zet de ijstaart minimaal 5 uur in de vriezer.Karamel makenSnijd 100 g fudge caramel & sea salt in kleine stukjes en smelt in een steelpan of doe in een schaaltje en zet 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer door, voeg 2 el halfvolle melk toe en smelt nog 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer tot een gladde saus en laat staan tot gebruik.Taart decoreren met pretzels en karamelNeem de ijstaart uit de vriezer en leg 75 g chocoladepretzels strak tegen elkaar aan langs de rand bovenop de taart. Haal de taart uit de springvorm en zet op een mooie platte schaal. Besprenkel met de karamelsaus, laat ook over de rand lopen. Serveer direct. 
00:44