Tapas
Tapas

Tapas

Tapas zijn hapjes die je in Spanje eet bij een drankje of als onderdeel van een tafel vol gerechtjes. Hieronder vind je lekkere tapasrecepten om met je tafelgenoten te delen. Vamos!

Tapas maken
Tapas maken

Tapas maken

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 250 g kastanjechampignon
  • 1 teen knoflook
  • 2 el peterselie
  • 500 ml kippenbouillon in pot
  • 1 el citroensap
  • 6 el traditionele olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 200 g kikkererwten in blik
  • 3 middelgrote eieren
  • 200 g ongebrande amandelen
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 150 g chorizoworst
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • cocktailprikkers
  1. Borstel de champignons schoon. Snijd de knoflook en peterselie fijn. Bouillon aan de kook brengen. Champignons 3 min. koken en uit de bouillon nemen. Klop dressing van de citroensap, knoflook, peterselie, 2 el olie en peper en zout naar smaak. Marineer de champignons hierin.
  2. Snijd de paprika in blokjes. Fruit in een koekenpan de paprika in 2 el olie. Laat de kikkererwten uitlekken en schep ze door de paprika kikkererwten. Klop de eieren los met 1/2 tl zout en peper en schenk ze bij het kikkererwtenmengsel. Mengsel roeren tot ei begint te stollen, daarna kikkererwtentortilla nog 10 min. op laag vuur met deksel op pan bakken.
  3. Verhit ondertussen in andere koekenpan 2 el olie en bak de amandelen hierin zachtjes op laag vuur 5 min. Meng de cayennepeper met (grof zee)zout naar smaak en strooi het over de gebakken amandelen.
  4. Snijd de chorizo in blokjes.
  5. Snijd de kikkererwtentortilla in punten. Haal de champignons uit de marinade en steek ze aan een cocktailprikker. Presenteer op een schaal of in bakjes de punten kikkererwtentortilla, champignons, gebakken amandel en stukjes chorizo.

Waar komt tapas vandaan?

Het woord ‘tapa’ (meervoud ‘tapas’) komt van het Spaanse werkwoord ‘tapar’. Dat betekent bedekken, of afdekken. Je zou ‘tapa’ dan ook kunnen vertalen als ‘deksel’. Het verhaal gaat namelijk dat een drankje vroeger vaak werd afgedekt met een stuk brood of ham, om het te beschermen tegen vliegen. Al heel vroeger werden in Spanje tapas bij drankjes geserveerd om te voorkomen dat men te snel dronken werd.

Wat zijn tapasgerechten?

Over het algemeen zijn tapas kleine gerechten die koud of warm en als lunch, tussendoortje of zelfs avondmaaltijd gegeten worden. De tapasgerechten verschillen per Spaanse regio. Een goede Spaanse gewoonte is ‘tapear’. Daarbij ga je van bar naar naar bar en bestel je overal een drankje, waar je iets kleins te eten bij krijgt. Dat kun je thuis ook! Van pimientos de padrón tot een aardappeltortilla en pan con tomate: je stelt gewoon je eigen maaltijd samen.

Hoeveel tapas per persoon?

Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt. Zo vullen bijvoorbeeld champignons veel minder dan iets als deze kroketten met serranoham of tapas gehaktballetjes.

3x vega pinchos

Ben je op zoek naar een feestelijk en vegetarisch recept voor oud en nieuw? Probeer dan eens het recept van 3 verschillende vega pinchos. In de receptvideo zie je hoe dit lekkere recept stap-voor-stap maakt.
03:24