Zuurdesembrood
Zuurdesembrood

Zuurdesembrood

Je eigen zuurdesembrood maken klinkt misschien spannend, maar het vergt vooral geduld en een flinke snuf liefde. Hoe maak je een zuurdesemstarter en daarmee het allerlekkerste brood? Wij leggen het je uit.

Zuurdesembrood maken

Zuurdesembrood maken

  1. Meng de zuurdesemstarter in een kom met 50 g bloem en 50 ml water en laat 4-7uur losjes afgedekt met vershoudfolie op het aanrecht staan. Gebruik de starter op het moment dat hij het meest actief is: als hij flink in volume is gegroeid en er veel bubbels in zitten.
  2. Meng de starter in een mengkom met de rest van de bloem, de rest van het water, het zout en de suiker. Schraap het deeg met de schraper uit de kom op een schoon werkblad. Kneed het in 10-15 min. elastisch door het met je handpalmen steeds van je af te duwen en weer terug te halen. De structuur van het deeg verandert tijdens het kneden. Voeg geen extra bloem toe. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven.
  3. Vet de andere mengkom helemaal in. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken en haal je het er beter uit. Leg het deeg met de schraper in de kom. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 4 uur op een behaag- lijke, tocht- en zonvrije plek rijzen. Het deeg zal rijzen, maar niet in volume verdubbelen.
  4. Bestuif de rijsmand royaal met bloem. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken. Neem het deeg uit de kom en leg op een licht met bloem bestoven werkblad. Duw het in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en vouw naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten. Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 uur in de koelkast.
  5. Neem het deeg 1 uur voordat je de oven voorverwarmt uit de koelkast en laat in de rijsmand op kamertemperatuur komen.
  6. Zet de lege braadpan in de oven en verwarm de oven voor op 230 °C. Haal de pan eruit als de oven op temperatuur is. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak er met een scherp mesje 1 grote of 2-3 kleine inkepingen in. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de braadpan en doe hier de deksel op.
  7. Bak het brood in de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Neem na 20 min. de deksel van de pan. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het lauwwarm of op kamertemperatuur is.
Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood?

Brood moet rijzen om luchtig te worden, hiervoor wordt vaak gist gebruikt. Bij zuurdesembrood gebruik je in plaats van gist een zogenoemde zuurdesemstarter die je maakt van bloem of (volkoren)meel en water. Doordat er lucht bij komt gaat het mengsel leven en dat zorgt ervoor dat het brooddeeg rijst. Zuurdesembrood heeft zijn naam dus te danken aan de lichtzure smaak die het brood krijgt door dit natuurlijke fermentatieproces.

Zuurdesemstarter: wat is dat?

Een zuurdesemstarter is niks meer dan een combinatie van bloem of meel en water. Dit kan witte tarwebloem zijn, maar soms wordt er ook (een gedeelte) volkoren tarwemeel of roggemeel toegevoegd. Doordat er lucht bij komt, fermenteert de starter en gaat hij leven en bubbelen. Een starter moet minimaal een week lang dagelijks worden gevoed met eenzelfde hoeveelheid nieuwe bloem en nieuw water om in leven te blijven. Door starter toe te voegen aan je deeg, wordt het rijsproces in werking gezet en krijg je een heerlijk luchtig brood. De zuurdesemstarter neemt hier dus de plaats in van gist.

Zuurdesemstarter: wat is dat?
Zuurdesembrood maken: hoe doe je dat?

Zuurdesembrood maken: hoe doe je dat?

Je maakt zuurdesembrood door een brooddeeg van bloem, water en zout te maken en hier de zuurdesemstarter aan toe te voegen. Het deeg laat je vervolgens rijzen en kneed je in de goede vorm. Je moet het deeg twee keer laten rijzen, de eerste rijs duurt 4 tot 7 uur en de tweede rijs 12 uur. Je kunt in de wachttijd natuurlijk wel gewoon wat anders gaan doen, dus de tijd dat je actief bezig bent is echt een stuk korter. Maar wel een goede test om je geduld op de proef te stellen! Het rijzen zorgt ervoor dat het brood heerlijk luchtig wordt. Zodra het deeg goed is gerezen en gevormd, bak je het in een heel hete oven. Zin om aan de slag te gaan? Bekijk hier het volledige recept voor het maken van zuurdesembrood.