Zuur­de­sem­star­ter

Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch.

(1) waardeer
ontbijt Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch. 1 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

1 stuk

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • digitale weegschaal
  • glazen of plastic pot (1 liter)
  • vershoudfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Weeg de pot waarin je de starter gaat maken en zet het gewicht op de pot. Zo kun je bij het bakken van een zuurdesembrood snel zien hoeveel starter je nog over hebt. Doe 50 g van het meel in de pot en roer er 50 g van het lauwe water door. Zorg ervoor dat je geen klontjes hebt. Zet de pot, losjes afgedekt met vershoudfolie, op een tochtvrije, behaaglijke plek uit de zon in huis. Denk aan een keuken-, voorraad- of gangkast.
  2. Roer de volgende dag weer 50 g van het meel door 50 g van het lauwe water en zorg dat er geen klontjes zijn. Roer dit mengsel door de eerste portie van je starter. Dit is de dagelijkse voeding. Zorg ervoor dat het een homogeen mengsel is door goed te roeren. Zet de pot weer losjes afgedekt met vershoudfolie op de tochtvrije, behaaglijke plek in huis.
  3. Herhaal dit proces nog 5 dagen met telkens 50 g meel en 50 g lauw water. Na 2-3 dagen zie je dat er wat gebeurt in de pot. Het is niet meer slechts een mengsel van meel en water. Luchtbelletjes zijn zichtbaar en het ruikt een beetje zurig. Het kan ook zijn dat er een laagje grijzig water op de starter staat. Dat is niet erg; roer het goed door en voeg weer een portie voeding toe.
  4. Als je starter klaar is kun je deze op de behaaglijke plek bewaren als je van plan bent om regelmatig de starter te gebruiken. Gebruik je de starter niet zo vaak, bewaar deze dan afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Kijk voor het recept van zuurdesembrood waarvoor je deze starter gebruikt elders op de site.

bereidingstip:

Het duurt 7 dagen voor je starter helemaal af is.

bereidingstip:

Houd er rekening mee dat je de starter, ongeacht waar je deze bewaart, regelmatig moet voeden om hem in leven te houden. Voeden doe je door gelijke delen water en meel te mengen en toe te voegen zoals in het recept beschreven. Voed de starter in de koelkast ca. 1 keer per 7-14 dagen, als je deze niet vaak gebruikt en afhankelijk van hoe actief de starter is. Voed de starter buiten de koelkast regelmatig en in elk geval nadat je een portie uit de pot hebt gehaald om te verwerken. Zorg er altijd voor dat de pot niet meer dan ¾ gevuld is. De starter is actief en zet uit en kan inzakken. Zo is daar ruimte voor. Roer de starter regelmatig door, ongeacht waar je deze bewaart. Seizoenen hebben invloed op de staat van je starter, houd ‘m dus altijd goed in de gaten en verzorg ‘m goed.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 1.525 kcal
  • eiwit 54 g
  • koolhydraten 288 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • vezels 36 g
Tags
Ook te zien in
juni 2020

Zuurdesemstarter

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuur­de­sem­star­ter

1
1

Weeg de pot waarin je de starter gaat maken en zet het gewicht op de pot.

2
2

Zo kun je bij het bakken van een zuurdesembrood snel zien hoeveel starter je nog over hebt.

3
3
  • 50 g volkorenmeel
  • 50 g lauw kraanwater

Doe het meel in de pot en roer er het lauwe water door. Zorg ervoor dat je geen klontjes hebt.

4
4

Zet de pot, losjes afgedekt met vershoudfolie, op een tochtvrije, behaaglijke plek uit de zon in huis. Denk aan een keuken-, voorraad- of gangkast.

5
5
  • 50 g volkorenmeel
  • 50 g lauw kraanwater

Roer de volgende dag het meel door het lauwe water en zorg dat er geen klontjes zijn.

6
6

Roer dit mengsel door de eerste portie van je starter. Dit is de dagelijkse voeding.

7
7

Zorg ervoor dat het een homogeen mengsel is door goed te roeren.

8
8

Zet de pot weer losjes afgedekt met vershoudfolie op de tochtvrije, behaaglijke plek in huis.

9
9
  • 250 g volkorenmeel
  • 250 g lauw kraanwater

Herhaal dit proces nog 5 dagen met telkens 50 g meel en 50 g lauw water.

10
10

Na 2-3 dagen zie je dat er wat gebeurt in de pot. Het is niet meer slechts een mengsel van meel en water.

11
11

Luchtbelletjes zijn zichtbaar en het ruikt een beetje zurig.

12
12

Het kan ook zijn dat er een laagje grijzig water op de starter staat. Dat is niet erg; roer het goed door en voeg weer een portie voeding toe.

13
13

Als je starter klaar is kun je deze op de behaaglijke plek bewaren als je van plan bent om regelmatig de starter te gebruiken.

14
14

Gebruik je de starter niet zo vaak, bewaar deze dan afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Kijk voor het recept van zuurdesembrood waarvoor je deze starter gebruikt elders op de site.

bereidingstip:

Het duurt 7 dagen voor je starter helemaal af is.

bereidingstip:

Houd er rekening mee dat je de starter, ongeacht waar je deze bewaart, regelmatig moet voeden om hem in leven te houden. Voeden doe je door gelijke delen water en meel te mengen en toe te voegen zoals in het recept beschreven. Voed de starter in de koelkast ca. 1 keer per 7-14 dagen, als je deze niet vaak gebruikt en afhankelijk van hoe actief de starter is. Voed de starter buiten de koelkast regelmatig en in elk geval nadat je een portie uit de pot hebt gehaald om te verwerken. Zorg er altijd voor dat de pot niet meer dan ¾ gevuld is. De starter is actief en zet uit en kan inzakken. Zo is daar ruimte voor. Roer de starter regelmatig door, ongeacht waar je deze bewaart. Seizoenen hebben invloed op de staat van je starter, houd ‘m dus altijd goed in de gaten en verzorg ‘m goed.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.