bewaar
Zuurdesemstarter
Zuurdesemstarter
bewaar

Zuurdesemstarter

Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch met deze zuurdesemstarter.

35 min. bereiden
1 dag wachten
29waarderingen

Ingrediënten

1 portie

350 g

volkorenmeel

350 g

lauw kraanwater

Dit heb je nodig

  • digitale weegschaal

  • glazen of plastic pot (1 liter)

  • vershoudfolie

Aan de slag

1

Weeg de pot en zet het gewicht erop, bijvoorbeeld door middel van een sticker of een touwtje met een papieren kaartje. Dan kun je bij het bakken van het brood snel zien hoeveel starter je nog over hebt. Doe 50 meel in de pot en meng er met een schone lepel 50 ml lauw water door. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dek de pot losjes af met vershoudfolie en zet op een behaaglijke, tocht- en zonvrije plek, zoals een keuken-, voorraad- of gangkast.

2

Meng de volgende dag 50 g meel met 50 ml lauw water. Zorg dat je geen klontjes hebt. Dit mengsel is de dagelijkse voeding. Roer het goed door de eerste portie van je starter. Zet de pot weer losjes afgedekt met vershoudfolie op de behaaglijke plek. Herhaal deze stap 5 dagen met telkens 50 g meel en 50 g lauw water.

3

Na 2-3 dagen verschijnen er luchtbelletjes en begint het mengsel wat zurig te ruiken. Luchtbelletjes zijn zichtbaar en het ruikt een beetje zurig. Er kan ook een laagje grijzig water op de starter ontstaan. Roer dit goed door voor je weer een portie voeding toevoegt. Is je starter klaar? Bewaar ’m op de behaaglijke plek als je ’m een paar keer per week wilt gebruiken. Gebruik ’m anders afgedekt in de koelkast.

bereidingstipKijk voor het recept van zuurdesembrood waarvoor je deze starter gebruikt.
bereidingstipHet duurt 7 dagen voor je starter helemaal af is.
bereidingstipHoud er rekening mee dat je de starter, ongeacht waar je deze bewaart, dagelijks moet voeden om hem in leven te houden. Voeden doe je door gelijke delen water en meel te mengen en toe te voegen zoals in het recept beschreven. Voed de starter in de koelkast ca. 1 keer per 7-14 dagen, als je deze niet vaak gebruikt en afhankelijk van hoe actief de starter is. Voed de starter buiten de koelkast regelmatig en in elk geval nadat je een portie uit de pot hebt gehaald om te verwerken. Zorg er altijd voor dat de pot niet meer dan ¾ gevuld is. De starter is actief en zet uit en kan inzakken. Zo is daar ruimte voor. Roer de starter regelmatig door, ongeacht waar je deze bewaart. Seizoenen hebben invloed op de staat van je starter, houd ‘m dus altijd goed in de gaten en verzorg ‘m goed.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Zuurdesemstarter

Als je je eigen zuurdesembrood gaat bakken, maak je hem natuurlijk helemaal from scratch met deze zuurdesemstarter.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig