Roti

Dol op roti? Je kunt het natuurlijk afhalen, maar zelf maken kan ook! Wij geven je tips en trucs voor de lekkerste roti.

Roti recepten

Roti met kip maken
Roti met kip maken

Roti met kip maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 5 tenen knoflook
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl zout
  • 11 el arachideolie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 150 ml lauw water
  • 500 g kipdijfilet
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 40 g nandan masala
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 ml water
  • 1 Adjuma peper
  • 300 g vastkokende aardappel
  • 4 middelgrote eieren
  • 1 bos kousenband
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • schuimspaan
  • deegroller
  1. Maak de roti pannenkoeken: snijd 1 teen knoflook per 4 personen fijn. Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout, 3 el arachideolie per 4 personen, knoflook, de helft van de gemalen komijn en het lauwwarme water. Kneed tot een samenhangend deeg en laat afgedekt staan tot gebruik.
  2. Snijd voor de masala kip-vulling de kip in blokjes van 3 cm. Verhit 1 el arachideolie per 4 personen in een hapjespan en bak de kip 5 min. op hoog vuur. Snipper ondertussen de uien, snijd de rest van de knoflook fijn en snijd de tomaten in blokjes Schep de kip met een schuimspaan uit de pan op een bord. Bak in het achtergebleven bakvet de helft van de ui en de knoflook 1 min.
  3. Voeg de masalakruiden en de rest van de gemalen komijn toe en fruit 30 sec. mee. Voeg de tomatenblokjes, het bouillonblokje en 150 ml water per 4 personen toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de kip en de peper toe aan de saus en laat met de deksel op de pan op laag vuur in 40 min. gaar stoven. Schep regelmatig om.
  4. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken van 2 x 2 cm. Voeg de laatste 20 min. toe aan de masala kip. Kook ondertussen de eieren 6 min. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  5. Bestuif je handen met bakmeel en vorm 4 balletjes van het rotideeg. Druk elke bal plat en rol met een deegroller uit tot een cirkel met ∅ 24 cm. Verhit een koekenpan en bestrijk met een ½ el arachideolie. Leg de roti in de pan en bestrijk de bovenkant met een ½ el arachideolie. Bak de roti in 3 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege en bestrijk de roti opnieuw met een ½ el arachideolie. Herhaal met de rest van het deeg.
  6. Snijd ondertussen de kousenband in stukjes van 2 cm. Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de rest van de ui 1 min. Voeg de kousenband en het water toe en roerbak 8 min. Verwijder de peper uit de masala kip. Serveer de kip, kousenband en gekookte eieren op de roti.

Wat is roti?

Roti (Hindoestaans voor ‘brood’) is een platbrood, dat eruitziet als een pannenkoek. Het brood werd eind 19e eeuw meegenomen door Hindoestaanse immigranten uit India en groeide uit tot een van de nationale gerechten van Suriname. Het deeg wordt verrijkt met gebakken spliterwten en masala-kruiden, en vervolgens uitgerold tot pannenkoekgrootte. Daarna wordt de roti gebakken op een hete plaat en regelmatig ingesmeerd met olie. De roti met kip, aardappelen en kousenband is misschien de bekendste, maar er bestaan honderden varianten.

Welke rotivellen gebruik je?

Je kunt kant-en-klare rotivellen kopen van diverse merken, die allemaal hun eigen smaak en textuur hebben. Er zijn verschillende soorten, namelijk Surinaamse en Indiase. Maar je kunt rotivellen ook helemaal zelf maken, bijvoorbeeld met dit recept voor roti met kip. Iets meer werk, maar wel ontzettend lekker!

Is roti gezond?

Roti is niet gezond, vooral omdat het te weinig vezels bevat. Zeker bij afhaalrestaurants en toko’s wordt veel vet gebruikt om roti te maken. Het brood wordt bovendien vaak als compleet gerecht gegeten, met onder andere aardappelen, kip en eieren, die allemaal apart nog ruim in olie worden gebakken. Een gezondere variant maak je van zelfgemaakte rotivellen van volkorenmeel en vul je met voornamelijk groenten en eventueel een beetje kip en ei.