Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu

Het ultieme Italiaanse nagerecht: tiramisu! De in espresso gedrenkte lange vingers, de romige mascarpone, de zoete marsala-wijn... Het laatste ingrediënt is een beetje geduld tijdens het opstijven. Buon appetito!

Tiramisu recepten

Tiramisu maken
Tiramisu maken

Tiramisu maken

Ingrediënten

voor 8 personen
 • 125 ml verse slagroom
 • 75 g witte basterdsuiker
 • 4 middelgrote eieren
 • 500 g mascarpone
 • 5 el koffielikeur
 • 200 ml espressokoffie
 • 175 g lange vingers
 • 1 el cacaopoeder
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • schaal (20 x 25 cm)
 1. Klop de slagroom met ⅕ van de basterdsuiker in een ruime kom met een mixer bijna stijf.
 2. Maak de gardes van de mixer schoon. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in 5 min. tot een lichtgele, romige crème. Meng de mascarpone in delen door de crème en spatel vervolgens de slagroom erdoor.
 3. Schenk de koffielikeur samen met de espresso in een laag schaaltje of diep bord. Doop de helft van de lange vingers in dit mengsel en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover. Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en verdeel over het mascarponemengsel. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover.
 4. Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Neem vlak voor het serveren uit de koelkast. Strooi met een zeefje de cacaopoeder over de tiramisu.

Wat is tiramisu?

Tiramisu is van oorsprong een Italiaans dessert. De naam betekent iets als ‘trek mij omhoog’ of ‘maak mij blij’. Logisch, want wie wordt er niet gelukkig van tiramisu? Het gerecht bestaat traditioneel uit een aantal verschillende lagen van lange vingers besprenkeld met sterke espresso en marsala, mascarpone en geklopt ei én zacht geklopt eiwit met suiker. On top? Cacao natuurlijk! De perfecte finishing touch.

Welke drank in tiramisu?

Het recept voor tiramisu zoals het sinds 1980 voorkomt in Italiaanse kookboeken, wordt gemaakt met marsalawijn: een versterkte wijn, gemaakt van inheemse druiven als grillo, catarratto en inzolia. Marsala rijpt altijd in houten vaten. Zoals bij veel klassiekers bestaat er discussie over welke ingrediënten ‘oorspronkelijk’ in tiramisu thuishoren. Daarom kun je ook variëren met andere dranken, zoals amandel- of koffielikeur, of kiezen voor een variant zonder alcohol.

Tiramisu invriezen?

Tiramisu kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast. Het Italiaanse nagerecht is ook in te vriezen, hoewel dat de smaak en textuur niet ten goede zal komen. Laat de tiramisu eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries het daarna in. Tiramisu is in de vriezer 2 maanden houdbaar. Eet het na het ontdooien wel direct op (maar dat zal geen probleem zijn)!

Tiramisu met likeur

Tiramisu is het Colloseum onder de toetjes. Deze Italiaanse klassieker zet je binnen 15 minuten in elkaar. Even op laten stijven en klaar ben!
02:14