Tamarinde

Tamarinde

Tamarinde kom je vaak tegen in de Indonesische keuken en heeft op het eerste oog misschien wat weg van een doppinda. Deze peulvrucht, met een zoetzure smaak, wordt vaak verwerkt tot een pasta. Deze pasta is een makkelijke smaakmaker voor sauzen en marinades.

Wat is de smaak van tamarinde?

Wat is de smaak van tamarinde?

De tamarindevrucht heeft een unieke, friszure, citrusachtige smaak die je goed kunt vergelijken met die van een citroen. Alleen is de smaak van tamarinde iets zoeter en heeft het zelfs een vleugje umami. Umami is naast zoet, zuur, zout en bitter de 5e basissmaak die het beste omschreven kan worden als hartig. Tamarinde wordt vaak vermalen tot een pasta. Deze tamarindepasta smaakt geconcentreerder en intenser dan de vrucht. Ook kan de pasta iets bitter smaken.

Hoe kan je het best tamarinde bewaren?

De manier waarop je tamarinde bewaart, hangt af van de vorm waar je de tamarinde in gekocht hebt. Verse tamarindevrucht kun je in een luchtdichte zak of bakje in de koelkast bewaren, zo blijft het enkele weken goed. Tamarindepasta bewaar je luchtdicht en in de voorraadkast. Zo blijft het maanden goed. Wanneer het potje geopend is, bewaar je het in de koelkast.

Hoe kan je het best tamarinde bewaren?
Is tamarinde gezond?

Is tamarinde gezond?

Tamarinde bevat verschillende vitamines en mineralen die goed zijn voor de gezondheid. Zo bevat tamarinde naast vitamine C ook het mineraal kalium. Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans in ons lichaam. Ook zou natrium helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Daarbij is het ook belangrijk om niet te veel zout te eten.

Hoe kun je tamarindepasta vervangen?

Geen tamarinde in huis? Geen probleem. Tamarinde heeft van zichzelf een zoetzure smaak en gelukkig zijn er genoeg andere producten die zowel zoet als zuur zijn. De makkelijkste optie is om 1 deel citroen- of limoensap met 1 deel suiker te mengen. Of gebruik worcestershiresaus als alternatief. Één van de ingrediënten van deze saus is, je raadt het al: tamarinde!

Hoe kun je tamarindepasta vervangen?
Ajam smoor

Ajam smoor

  1. Meng in een kom ⅖ van de ketjap met de helft van de geraspte nootmuskaat. Wentel de kippendijen erin en laat 1 uur marineren.
  2. Snijd ondertussen de sjalotten, knoflook en tomaten grof. Schil de gember en snijd grof. Maak de rode pepers schoon en snijd grof.
  3. Doe de sjalot, knoflook, tomaat, gember en rode peper met de tamarinde, kokosbloesemsuiker en ⅓ van de olie in een hoge beker. Pureer met een staafmixer tot een pasta, dit is de boemboe.
  4. Verhit de rest van de olie in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak de kip rondom bruin. Schep uit de pan. Bak in dezelfde pan de boemboe al roerend 10 min. aan. Roer regelmatig. Voeg de kip, het bouillonblokje en het water toe.
  5. Kneus de sereh met de botte kant van een mes en voeg met de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Laat de kip met het deksel op de pan in 30-40 min. op middelhoog vuur gaar stoven. Haal de deksel na 25 min. van de pan en laat de saus nog een beetje inkoken. Lekker met witte rijst en groente als paksoi of boontjes.