Steranijs
Steranijs

Steranijs

Steranijs is één van de basisingrediënten van het Chinese fivespicespoeder (vijfkruidenpoeder) en je vind het terug in veel Indiase kruidenmengsels. De smaak van steranijs is warm en dropachtig waardoor het perfect past bij curry’s, soepen, stoofschotels en stoofpeertje

Wat is steranijs?  

Wat is steranijs?  

Steranijs is de gedroogde vrucht van een Illicium verum boom. Deze bomen groeien voornamelijk in Azië. De gedroogde vruchten lijken op een achtpuntige ster. De smaak en geur lijkt veel op venkel en anijs maar is een stuk scherper en warmer. De zoete smaak van steranijs wordt tijdens het koken intenser. Zorg er daarom voor dat je er niet teveel van gebruikt want dit kan een bittere nasmaak geven aan je gerecht.

In welke gerechten is steranijs lekker? 

Met steranijs geef je veel gerechten een verrassende twist. Het past perfect in curry’s, soepen, stoofschotels en sauzen. Door steranijs mee te laten koken met deze gerechten geeft het subtiel haar smaken af. Je kunt steranijs ook goed combineren met kaneel, nootmuskaat en kruidnagel voor het maken van bakgerechten zoals appeltaart. En steranijs is heerlijk bij gestoofde peertjes en niet te vergeten in (winterse) drankjes.

In welke gerechten is steranijs lekker? 
Is steranijs hetzelfde als anijs?  

Is steranijs hetzelfde als anijs?  

Hoewel de namen erg op elkaar lijken zijn steranijs en anijs geen familie van elkaar. Anijs is zaad van een plant en niet de bloem van een boom. Daarnaast is de smaak van steranijs krachtiger en meer bitter van smaak dan die van anijs.

Hoe bewaar je steranijs?   

Bewaar steranijs nooit in de koelkast want dan gaat de smaak snel verloren. Door steranijs te bewaren in een goed en luchtdicht afgesloten potje in de keukenkast kun je het kruid zo’n 8-10 maanden bewaren.

Hoe bewaar je steranijs?   
Kipfilet met citrusparten en steranijs uit de oven

Kipfilet met citrusparten en steranijs uit de oven

Ingrediënten

4 personen

600 g

geschilde bospenen

5

steranijsjes

3

mandarijnen

1

citroen

6 el

arachideolie

1 el

5 kruidenpoeder

4

kipfilets

2 takjes

verse munt

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (34 x 23 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de bospeen in de lengte en verdeel met de steranijs over de ovenschaal.
  2. Boen 1 mandarijn schoon en rasp de oranje schil. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Pers de geraspte mandarijn uit. Besprenkel de bospeen met het sap en 3 el olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
  3. Meng de rest van de olie met de 5 kruidenpoeder tot marinade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrijk de kipfilets met de marinade en leg op de bospeen. Bak ca. 40 min. in het midden van de oven.
  4. Pel ondertussen de rest van de mandarijnen en verdeel in partjes. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd in reepjes. Meng de munt met het citrusrasp.
  5. Neem de kip uit de ovenschaal. Leg de bospeen met de mandarijnpartjes op een grote platte schaal. Leg de kip erop en schenk het sap uit de schaal erover. Verdeel over elke kipfilet een beetje citrusmunt.