Een­den­borst met een saus van prui­men en ste­ra­nijs

Eend hoort toch een beetje bij kerst. Dit jaar met een heerlijk zoete saus.

(27) waardeer
hoofdgerecht Eend hoort toch een beetje bij kerst. Dit jaar met een heerlijk zoete saus. 4 personen
4 27

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aardappelen in de lengte en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ½ van de olie, peper en eventueel zout. Rooster in de oven in ca. 35 min. gaar.
  2. Snijd de wortels in de lengte en elke helft in 3 schuine stukken. Neem na ca. 15 min. de bakplaat met aardappelen uit de oven en schep om. Leg de wortel ernaast, besprenkel met ¼ van de olie, peper en eventueel zout en schep om. Rooster nog ca. 20 min.
  3. Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat (net niet zo diep dat je in het vlees snijdt). Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan en bak de eendenborst op de vetkant 7 min. op middelhoog vuur. Keer en bak nog 4 min. op de vleeskant. Leg op een bord, dek af met aluminiumfolie of een deksel en laat 10 min. rusten. Laat het bakvet in de pan.
  4. Snijd ondertussen de pruimen in reepjes. Boen de helft van de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de pruimen met het sinaasappelsap, de steranijs, bouillontablet, het water en peper bij het bakvet. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Verwijder de steranijs. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg het heet water toe en roer door. Breng royaal op smaak met peper.
  5. Haal de blaadjes van de peterselie. Schil met een scherp mesje de oranje en witte schil van de andere sinaasappel. Snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap op. Meng de sinaasappelpartjes en het sinaasappelsap samen met ⅔ van de peterselie en de rest van de olie door de sla.
  6. Kook de sugarsnaps in 4 min. beetgaar. Schep de wortel en sugarsnaps om met het sinaasappelrasp. Snijd de eendenborst in plakjes (trancheren). Serveer met de saus, aardappelen, wortel en sugarsnaps en de salade. Garneer met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

Je kunt een aantal voorbereidingen treffen tot maximaal 4 uur van tevoren. Schil de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie stukken. Bewaar de stukken in water tot gebruik. Tweede tip: pluk de blaadjes van de peterselie. Als laatste: boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Bewaar het sap afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Tip:

Lekkere wijn bij dit gerecht: Federico Paternina Rioja Reserva.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 775 kcal
  • eiwit 35 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 42 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 720 mg
  • vezels 13 g
Tags
Ook te zien in

Eendenborst met een saus van pruimen en steranijs

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Een­den­borst met een saus van prui­men en ste­ra­nijs

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 600 g pommes rouges

Halveer de aardappelen in de lengte en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

3
3
  • 2 el milde olijfolie

Besprenkel met de olie, peper en eventueel zout. Rooster in de oven in ca. 35 min. gaar.

4
4
  • 1 bos bospeen

Snijd de wortels in de lengte en elke helft in 3 schuine stukken. Neem na ca. 15 min. de bakplaat met aardappelen uit de oven en schep om.

5
5
  • 1 el milde olijfolie

Leg de wortel ernaast, besprenkel met de olie, peper en eventueel zout en schep om. Rooster nog ca. 20 min.

6
6
  • 4 eendenborstfilets

Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat (net niet zo diep dat je in het vlees snijdt). Bestrooi met peper en eventueel zout.

7
7

Verhit een koekenpan en bak de eendenborst op de vetkant 7 min. op middelhoog vuur. Keer en bak nog 4 min. op de vleeskant.

8
8

Leg op een bord, dek af met aluminiumfolie of een deksel en laat 10 min. rusten. Laat het bakvet in de pan.

9
9
  • 75 g gewelde pruimen
  • 1 medium handsinaasappel

Snijd ondertussen de pruimen in reepjes. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit.

10
10
  • 2 stuks steranijs
  • 1 runderbouillontablet
  • 150 ml water

Doe de pruimen met het sinaasappelsap, de steranijs, bouillontablet, het water en peper bij het bakvet. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken.

11
11
  • 50 ml heet water

Verwijder de steranijs. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg het heet water toe en roer door. Breng royaal op smaak met peper.

12
12
  • 15 g verse platte peterselie
  • 1 medium handsinaasappel

Haal de blaadjes van de peterselie. Schil met een scherp mesje de oranje en witte schil van de andere sinaasappel.

13
13

Snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap op.

14
14
  • 1 el milde olijfolie
  • 50 g jonge bladsla met veldsla

Meng de sinaasappelpartjes en het sinaasappelsap samen met ⅔ van de peterselie en de rest van de olie door de sla.

15
15
  • 200 g sugarsnaps

Kook de sugarsnaps in 4 min. beetgaar. Schep de wortel en sugarsnaps om met het sinaasappelrasp.

16
16

Snijd de eendenborst in plakjes (trancheren). Serveer met de saus, aardappelen, wortel en sugarsnaps en de salade. Garneer met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

Je kunt een aantal voorbereidingen treffen tot maximaal 4 uur van tevoren. Schil de wortels met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd elke wortel in drie stukken. Bewaar de stukken in water tot gebruik. Tweede tip: pluk de blaadjes van de peterselie. Als laatste: boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Bewaar het sap afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.