bewaar
Eendenborst met pommes Maxim's en rodewijnsaus
Eendenborst met pommes Maxim's en rodewijnsaus
bewaar

Eendenborst met pommes Maxim's en rodewijnsaus

De pommes Maxim's uit dit recept met eendenborst en rodewijnsaus kennen hun oorsprong in het wereldberoemde Parijse restaurant Maxim's. Een gerecht vol klassiekers dus.

50 min. bereiden
35 min. oventijd
1 uur wachten
1waardering

Ingrediënten

4 personen

2

eendenborstfilets

2 el

ghee

2

vastkokende aardappelen

300 ml

soepele rode wijn

380 ml

vleesfond

100 g

ongezouten roomboter

20 g

verse selderij

520 g

zuurkool

4 el

water

Dit heb je nodig

  • mandoline

  • bakpapier

De pommes Maxim's uit dit recept met eendenborst en rodewijnsaus kennen hun oorsprong in het wereldberoemde Parijse restaurant Maxim's. Een gerecht vol klassiekers dus.

Aan de slag

1

Dep de eendenborstfilets droog met keukenpapier. Snijd met een scherp mes een ruitpatroon van een ½ cm diep in het vel zonder het vlees te raken. Verpak de eend in vershoudfolie en laat in 1 uur op kamertemperatuur komen. Bestrooi rondom met peper en zout.

2

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Smelt de ghee in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met een dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds in een bloemvorm (per persoon maak je 1 bloem) op twee met bakpapier beklede bakplaten. Je kunt eventueel ook een ovenrooster gebruiken. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met de ghee en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot knapperig en goudgeel. Haal uit de oven en druk aan met een spatel, zodat de plakjes goed aan elkaar plakken.

3

Doe de wijn in een koekenpan en breng op hoog vuur aan de kook. Laat tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de fond en de helft van de boter toe en laat tot een kwart inkoken. Je moet 150 ml saus overhouden (per 4 personen). Dit duurt ca.15 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4

Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de eend op de velkant 5 min. Neem uit de pan, doe het braadvet in een kom. Bak de eend nog 5 min. op de velkant tot krokant. Met minder vet in de pan krijg je een extra krokant vel. Keer op de vleeskant, voeg de rest van de roomboter toe en bak 5 min. Schep ondertussen de smeltende boter erover. Neem de eend uit de pan en laat met de velkant naar boven 10 min. op een bord losjes afgedekt onder aluminiumfolie rusten.

5

Snijd de selderij fijn. Verwarm ondertussen de zuurkool met het vocht uit de verpakking, de selderij en het water in een kleine pan op laag vuur. Roer het achtergehouden braadvet van de eend erdoor. Snijd de eendenborst in dunne plakken. Serveer de eendenborst op de zuurkool met de rodewijnsaus eroverheen en de pommes Maxim’s er losjes tegenaan. Bestrooi met zwarte peper.