Basilicum
Basilicum

Basilicum

Basilicum wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Erg lekker in pastasaus, tomatensoep of salades. Of maak zelf pesto met basilicum!

Wat kun je met basilicum maken?

Wat kun je met basilicum maken?

Bij koken met basilicum denk je waarschijnlijk snel aan hartige recepten in de Italiaanse keuken. Logisch, basilicum is namelijk een tomatenkruid die het lekkerst is om te combineren met een Italiaanse pasta of een frisse salade met buffelmozzarella en tomaat. Basilicum kan je daarnaast uitstekend gebruiken als basis van je zelfgemaakte pesto of als garnering over je lasagne. Maar ook in combinatie met aardbeien is basilicum erg lekker. Probeer eens gemarineerde aardbeien met limoen als nagerecht of een schuimomelet met rood fruit als ontbijt. Genoeg keuzes!

Kun je basilicum rauw eten?

Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.

Kun je basilicum rauw eten?
Basilicum: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Basilicum: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Heb je een basilicumplant? Dan kan je het beste de blaadjes aan de plant laten zitten. Geef regelmatig water, want zo blijft dat plant het langst verst. Om ervoor te zorgen dat de plant mooi groeit, zet je de plant op een warme lichte plek, maar niet direct in zonlicht. In het zonlicht verdorren de blaadjes. Heb je losse takjes of blaadjes? Bewaar deze enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Je kan basilicum ook makkelijk in de vriezer bewaren. Stop de blaadjes in een afgesloten zakje of bakje in de vriezer. De basilicum blaadjes zijn in de vriezer ongeveer 12 maanden houdbaar. Uit de vriezer zijn ze direct te gebruiken in bijvoorbeeld je soep of door een salade.

Salade caprese

Salade caprese

Ingrediënten

4 personen

380 g

tastytomtomaten

250 g

cherrytomaten

125 g

buffelmozzarella

½ tl

zeezoutvlokken

1½ el

olijfolie extra vierge

3 takjes

verse basilicum

  1. Snijd de trostomaten in parten. Snijd de cherrytomaten in kwarten. Verdeel ze over een grote schaal. Scheur of snijd de buffelmozzarella in plakken van ca. 2 cm dik en verdeel over de schaal met tomaten.
  2. Breng de tomaten en mozzarella op smaak met het zout en peper. Besprenkel met de olijfolie. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum en strooi over de salade caprese.