Quinoa
Quinoa

Quinoa

Quinoa, klein van stuk maar een goede bron van eiwit! De zaadjes zijn heerlijk in een quinoasalade, of eet eens quinoa in plaats van rijst. Nog meer inspiratie? Scrol snel verder.

Wat is quinoa?

Wat is quinoa?

Quinoa – spreek uit als kienwa – komt van de quinoaplant. Hoewel we het vooral eten als graan, is het eigenlijk zaad. En nóg een verrassend feit: het is familie van de spinazie en suikerbiet. Naast de bekende witte quinoa bestaan er ook rode en zwarte soorten. Wist je dat quinoa van origine het best groeit in het vochtige, tropische klimaat van Peru en Bolivia, maar dat er inmiddels ook quinoa-rassen zijn ontwikkeld die goed groeien in ons kikkerlandje? Zo leer je nog eens wat!

Hoe varieer je met quinoa?

Al ooit gedacht aan quinoa als ontbijt? Zo kan je je smoothiebowl versieren met gepofte quinoa voor een extra crunch, of kiezen voor gekookte quinoa-havermoutpap: een echt lekker en voedzaam ontbijtje. Of rooster ongekookte quinoa mee met je zelfgemaakte granola, wordt-ie extra voedzaam van! Gekookt is het zaad ook een goede basis voor o.a. vegetarische quinoa-balletjes of zelfgemaakte kipburgers. Kortom: veelzijdig zaadje, die quinoa.

Hoe varieer je met quinoa?
Hoe bewaar je quinoa?

Hoe bewaar je quinoa?

Quinoa is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Wil je bereide quinoa bewaren? Bewaar deze dan in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast (2 dagen houdbaar) of in de diepvries (3 maanden houdbaar). Quinoasalades zijn vanwege de toevoegingen minimaal 1 dag houdbaar in de koelkast. Knapperige toppings zoals noten en croutons blijven het lekkerste als je deze apart van de salade bewaart en pas vlak voor het serveren toevoegt.

Quinoa maken

Quinoa maken

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng het rasp en sap in een kom met de helft van de olie, de harissa en komijn tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Breek de houtachtige onderkant van de asperges en snijd de asperges in schuine stukken van 2 cm. Halveer de bimi in de lengte. Verhit ⅙ olie in een wok en roerbak de asperges en bimi in 6 min. beetgaar. Snijd ondertussen de zalmfilet in blokjes. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de zalm 3 min. Keer halverwege. Voeg de dressing toe aan de groenten en roerbak nog 1 min. Verdeel de quinoa over de borden en leg de groenten en zalm erop.