Dragon
Dragon

Dragon

Voor fans van de Franse keuken mag dragon in huis absoluut niet ontbreken. Dit bijzondere kruid is erg geliefd om het speciale vleugje anijs en een licht bittere smaak en past in vele gerechten.

Wat is dragon?

Wat is dragon?

Dragon is een kruid met groene langwerpige bladeren. Er bestaan twee soorten Dragon, de Franse en de Russische dragon. De Franse dragon heeft een zoete, aromatische en peperachtige anijs smaak, terwijl de Russische dragon een bittere, minder uitgesproken smaak heeft.

Naast verse dragon is het ook in gedroogde vorm verkrijgbaar. De naam dragon is waarschijnlijk afgeleid van het Franse woord ‘estragon’, wat kleine draak betekent. Het verwijst naar de gelijkenis tussen de grillige vorm van de wortels van de dragon en de staart van een draak.

Hoe gebruik je dragon?  

Dragon past in vele gerechten. In de Nederlandse keuken gebruikt men dragon bijvoorbeeld in stoofschotels, gerechten met ei, champignons, vis, kip of aardappelen. Daarnaast is het erg lekker in sauzen, zoals bearnaisesaus, mosterdsaus en vinegrettes. Van dragon worden meestal alleen de bladeren gebruikt en dan ook slechts een paar blaadjes. Was de bladeren eerst en snij of hak de blaadjes daarna fijn. Gebruik dragon met mate en voeg het zoveel mogelijk aan het einde van de bereiding toe want de smaak van dragon kan al snel overheersen.

Hoe gebruik je dragon?  
Hoe bewaar je dragon?

Hoe bewaar je dragon?

Zet verse dragon in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Dragon blijft zo een paar dagen houdbaar. Ook kun je dragon invriezen door het fijn te knippen en het op een bord of plaat los in te vriezen. Doe de ingevroren dragon vervolgens in een zakje of bakje. Ingevroren dragon is enkele maanden houdbaar. Gedroogde dragon kun je het beste in afgesloten potjes droog bewaren. Dit blijft enkele jaren goed.

Snelle kipragout met room, champignons en dragon

Snelle kipragout met room, champignons en dragon

  1. Bestrooi de kip met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 3 min. op hoog vuur rondom bruin.
  2. Maak ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snijd in plakjes. Voeg toe aan de kip en bak 1 min. mee op hoog vuur. Voeg de slagroom en dragon toe en laat op laag vuur 3 min. koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.