bewaar
Gestoofde lamsschenkels met lentegroenten & dragon-gremolata
Gestoofde lamsschenkels met lentegroenten & dragon-gremolata
bewaar

Gestoofde lamsschenkels met lentegroenten & dragon-gremolata

Echt zo'n gerecht voor een zondagmiddag in het vroege voorjaar.

45 min. bereiden
3 uur 30 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

4 personen

50 g

ongezouten roomboter

1¼ kg

lamsschenkel

3

sjalotten

3 tenen

knoflook

250 ml

droge witte wijn

500 ml

kraanwater

1

kippenbouillontablet

3 takjes

verse tijm

2

venkelknollen

1 kg

kruimige aardappel

1

citroen

15 g

verse dragon

350 g

haricots verts

2 el

extra vierge olijfolie

Dit heb je nodig

  • braadpan met deksel

Echt zo'n gerecht voor een zondagmiddag in het vroege voorjaar.

Aan de slag

1

Verhit de helft van de boter in de braadpan. Bestrooi de lamsschenkels met peper en eventueel zout en braad in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de sjalot in ringen en ⅔ van de knoflooktenen fijn.

2

Neem de schenkels uit de pan en laat het bakvet zitten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de wijn, het water en de bouillontablet toe en breng aan de kook. Roer ondertussen de aanbaksels van de bodem los.

3

Leg de schenkels terug in de pan met de takjes tijm, doe de deksel op de pan en laat op de kleinste pit op laag vuur 3 uur gaar worden tot het vlees bijna van het bot valt. Keer de schenkels elk uur om. Snijd ondertussen de onderkant en stelen van de venkel. Halveer de knollen in de lengte en snijd in parten van 2 cm. Snijd ook het groen fijn. Voeg het laatste halfuur de venkel inclusief het groen toe aan de schenkels en stoof mee.

4

Neem na 3 uur de schenkels uit de pan en trek met behulp van een tang en vork het vlees uit elkaar. Schep terug in de pan. De botten en het vet worden niet gebruikt. Laat ondertussen het kookvocht op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 30 min.

5

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de vrucht in partjes. Snijd de dragon en de rest van de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, maar laat het puntje zitten. Kook de bonen in 5 min. beetgaar en laat goed uitlekken. Meng het citroenrasp met de dragon, knoflook, olijfolie, peper en eventueel zout.

6

Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en ca. 200 ml kookvocht fijn tot een smeuïge puree. Voeg eventueel extra kookvocht toe. Breng de puree op smaak met peper.

7

Verwijder de takjes tijm en neem de schenkels voorzichtig uit de pan. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.

8

Verdeel de puree over het midden van de borden en maak een kuiltje in het midden. Leg hier de gestoofde lamschenkel op. Verdeel de saus erover en leg de haricots verts en citroenpartjes erbij. Besprenkel met de dragon-gremolata en serveer.

bereidingstip Liever geen wijn? Je kunt deze vervangen door dezelfde hoeveelheid bouillon.

bereidingstipJe kunt de lamsschenkels 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur.