Kip met in wijn gestoofde prei & tijm
Eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 scharrelkip (op kamertemperatuur)
- 2 tenen knoflook
- 60 g kruidenboter (op kamertemperatuur)
- 1 citroen (gehalveerd)
- 2 tl zeezout
- 5 dunne preien
- 25 g ongezouten roomboter
- 8 g verse tijm (bakje à 15 g)
- 1 gedroogde laurierblaadjes
- 125 ml droge witte wijn
Keukenspullen
- ovenschaal (30 x 40 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het elastiek van de kip. Snijd de knoflook fijn. Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen en naar achteren om een grote ruimte te creëren. Vul met de kruidenboter. Duw met je handen op het vel, zodat je de boter gelijkmatig verspreidt. Doe de citroenhelften in de holte van de kip. Bestrooi de kip met peper en het zeezout en leg met de borst naar onderen in de ovenschaal. Braad ca. 1 uur en 15 min. in de oven. Keer na 45 min.
- Verwijder na 1 uur oventijd de onderkant en het donkergroene deel van de prei. Snijd de prei in stukken van 3 cm, snijd de stukken in de lengte half in en spoel ze schoon onder koud stromend water.
- Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook, tijm en het laurierblaadje 1 min. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de prei, peper en eventueel zout toe. Laat afgedekt 20 min. op laag vuur stoven.
- Neem ondertussen de kip uit de oven en laat afgedekt 15 min. rusten. Serveer de kip met de gestoofde prei.

Kip in wijn gestoofde prei & tijm
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 675 kcal
- eiwit 41 g
- koolhydraten 11 g
-
vet 49 g
waarvan verzadigd 20 g - natrium 725 mg
- vezels 8 g
Ook te zien in
Kip met in wijn gestoofde prei & tijm
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Kip met in wijn gestoofde prei & tijm

Verwarm de oven voor op 180 °C.

- 1 scharrelkip
- 2 tenen knoflook
Verwijder het elastiek van de kip. Snijd de knoflook fijn.

Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees van de kip.

Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen en naar achteren om een grote ruimte te creëren.

- 60 g kruidenboter
Vul met de kruidenboter. Duw met je handen op het vel, zodat je de boter gelijkmatig verspreidt.

- 1 citroen
- 2 tl zeezout
Doe de citroenhelften in de holte van de kip. Bestrooi de kip met peper en het zeezout en leg met de borst naar onderen in de ovenschaal.

Braad ca. 1 uur en 15 min. in de oven. Keer na 45 min.

- 5 dunne preien
Verwijder na 1 uur oventijd de onderkant en het donkergroene deel van de prei.

Snijd de prei in stukken van 3 cm, snijd de stukken in de lengte half in en spoel ze schoon onder koud stromend water.

- 25 g ongezouten roomboter
- 8 g verse tijm
- 1 gedroogde laurierblaadjes
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook, tijm en het laurierblaadje 1 min.

- 125 ml droge witte wijn
Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de prei, peper en eventueel zout toe. Laat afgedekt 20 min. op laag vuur stoven.

Neem ondertussen de kip uit de oven en laat afgedekt 15 min. rusten.

Serveer de kip met de gestoofde prei. Bon appétit!