Amandelen
Amandelen

Amandelen

De amandel is een veelzijdige noot en heeft van nature een licht zoete smaak. Amandelen zijn heerlijk om los te eten maar ook heel geschikt voor in salades, yoghurt of als topping van een maaltijd!

Wat zijn amandelen?

Wat zijn amandelen?

Amandelen zijn officieel zaden van de amandelboom, toch worden amandelen tot noten gerekend. Dit komt omdat amandelen niet los aan een boom groeien, maar als ‘pit’ in een steenvrucht. Net als dat abrikozen en kersen een pit hebben, is de amandel de pit van een steenvrucht. Van de amandelen die je in de winkel kunt kopen, is de schaal meestal verwijderd. Hierdoor is de eetbare noot binnenin zichtbaar.

Zijn amandelen gezond?

Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je, zo ook amandelen! Amandelen zijn rijk aan vitamine E, mineralen, vezels en ze zijn ook nog eens een bron van eiwit. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. De vezels maken amandelen erg vullend, het is dan ook een perfect tussendoortje. Omdat de amandel technisch gezien geen noot is maar een zaad zit hij vol voedingsstoffen en antioxidanten. Daarnaast zijn amandelen rijk aan een grote hoeveelheid onverzadigde vetten.

Zijn amandelen gezond?
Hoe combineer je amandelen?

Hoe combineer je amandelen?

Je kan amandelen rauw of geroosterd eten, als tussendoortje, of ze toevoegen aan zoete of hartige gerechten. Het is ook mogelijk om zelf amandeldrink te maken.

Volkorenhavermout met banaan, amandel en kokos

Volkorenhavermout met banaan, amandel en kokos

Ingrediënten

4 personen

25 g

kokossnippers

3

bananen

800 ml

amandeldrink naturel

150 g

volkoren havermout

50 g

ongebrande amandelen

2 el

vloeibare bloemenhoning

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de kokossnippers in 3 min. op laag vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snijd de bananen in plakjes.
  2. Breng ondertussen in een steelpan de amandeldrink aan de kook. Voeg de havermout en ⅔ van de banaan toe. Laat ca. 7 min. al roerend op laag vuur doorkoken. Haal van het vuur en laat 2 min. staan.
  3. Verdeel de havermout over diepe kommen en verdeel de rest van de plakjes banaan, de kokossnippers en de aman­delen erover. Besprenkel met de honing.