Ossenstaartsoep
Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Een krachtige, verse bouillon met stukjes mals vlees: op een koude dag gaat er niks boven een dampende kom ossenstaartsoep. Zelfgemaakt natuurlijk, zodat je keuken zich vult met een onvoorstelbaar lekkere geur.

Ossenstaartsoeprecepten

Ossenstaartsoep maken: zo doe je dat
Ossenstaartsoep maken: zo doe je dat

Ossenstaartsoep maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg ossenstaart van de vakslager
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 4 kruidnagels
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 1½ liter rundvleesbouillon
  • 100 ml madeira wijn
  • 5 g verse krulpeterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • soeppan
  • schuimspaan
  • schone theedoek
  1. Bestrooi de ossenstaart met peper en zout. Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin. Was de prei en snijd in stukken van 2 cm. Neem de ossenstaart uit de pan.
  2. Halveer de tenen knoflook. Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier en takjes tijm 10 min. op laag vuur in het bakvet van de ossenstaart. Roer regelmatig. Voeg de ossenstaart, bouillon en madeira toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan. Laat de soep 4 uur trekken. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de soep.
  3. Neem het vlees uit de pan. Schenk de soep door een zeef, vang de bouillon op in een andere pan. Maak de theedoek nat, leg in de zeef en schenk de bouillon er nog een keer door.
  4. Pluk het rundvlees van de botten. Gooi de taaie stukjes vet en bindweefsel weg. Doe de stukjes vlees terug in de soep. Breng de soep tegen de kook aan. Snijd de peterselie grof. Schep de soep in diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer.

Ossenstaartsoep

Wil je écht indruk maken dit jaar tijdens kerstdiner? Maak dan als voorgerecht klassieke ossenstaartsoep! Zelf bouillon maken – dus heb wel even geduld – en verder is deze soep helemaal niet moeilijk! Neem de tijd en jij maakt het lekkerste kerstvoorgerecht (of tussengerecht) van het hele kerstmenu. Dusseh, om de tijd te doden: kerstfilm kijken dan maar?

Ossenstaart bakken
Bes...

00:52