Os­sen­staart­soep

Van ossenstaart maak je de allerlekkerste bouillon die er bestaat. Hoe klassiek wil je het hebben?

  • voorgerecht
  • 4 personen
  • 230 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 4 u. 40 min. wachten
(19) waardeer
voorgerecht Van ossenstaart maak je de allerlekkerste bouillon die er bestaat. Hoe klassiek wil je het hebben? 4 personen
4 19

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • soeppan
  • schuimspaan
  • schone theedoek

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Bestrooi de ossenstaart met peper en zout. Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin. Was de prei en snijd in stukken van 2 cm. Neem de ossenstaart uit de pan.
  2. Halveer de tenen knoflook. Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier en takjes tijm 10 min. op laag vuur in het bakvet van de ossenstaart. Roer regelmatig. Voeg de ossenstaart, bouillon en madeira toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan. Laat de soep 4 uur trekken. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de soep.
  3. Neem het vlees uit de pan. Schenk de soep door een zeef, vang de bouillon op in een andere pan. Maak de theedoek nat, leg in de zeef en schenk de bouillon er nog een keer door.
  4. Pluk het rundvlees van de botten. Gooi de taaie stukjes vet en bindweefsel weg. Doe de stukjes vlees terug in de soep. Breng de soep tegen de kook aan. Snijd de peterselie grof. Schep de soep in diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer.

bewaartip:

Je kunt de ossenstaartsoep 3 dagen van tevoren maken. Voeg de peterselie altijd pas vlak voor serveren toe. Heb je na het diner soep over? Je kunt ’m prima invriezen en 3 maanden bewaren.

kookstaptip:

Eten er kinderen mee? Vervang de madeira door runderbouillon.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 230 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 5 g
    waarvan suikers 4 g
  • vet 10 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 1.800 mg
Tags
Ook te zien in

Ossenstaartsoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Os­sen­staart­soep

1
1
  • 1 kg ossenstaart van de vakslager

Bestrooi de ossenstaart met peper en zout.

2
2
  • 1 el milde olijfolie

Verhit de olie in een soeppan en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin.

3
3
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 4 kruidnagels

Snijd ondertussen de winterpeen in stukken. Maak 4 inkepingen in de ui en steek de kruidnagels erin.

4
4
  • 1 prei

Was de prei en snijd in stukken van 2 cm. Neem de ossenstaart uit de pan.

5
5
  • 2 tenen knoflook

Halveer de tenen knoflook.

6
6
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm

Bak de peen, ui, prei, knoflook, laurier en takjes tijm 10 min. op laag vuur in het bakvet van de ossenstaart. Roer regelmatig.

7
7
  • 1½ liter rundvleesbouillon
  • 100 ml madeira wijn

Voeg de ossenstaart, bouillon en madeira toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel schuin op de pan.

8
8

Laat de soep 4 uur trekken. Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim en vet van de soep.

9
9

Neem het vlees uit de pan. Schenk de soep door een zeef, vang de bouillon op in een andere pan.

10
10

Maak de theedoek nat, leg in de zeef en schenk de bouillon er nog een keer door.

11
11

Pluk het rundvlees van de botten. Gooi de taaie stukjes vet en bindweefsel weg.

12
12

Doe de stukjes vlees terug in de soep. Breng de soep tegen de kook aan.

13
13
  • 5 g verse krulpeterselie

Snijd de peterselie grof. Schep de soep in diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer.

bewaartip:

Je kunt de ossenstaartsoep 3 dagen van tevoren maken. Voeg de peterselie altijd pas vlak voor serveren toe. Heb je na het diner soep over? Je kunt ’m prima invriezen en 3 maanden bewaren.

kookstaptip:

Eten er kinderen mee? Vervang de madeira door runderbouillon.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.