Mosterdsoep

Mosterdsoep

Zin in een pittige lunch of warm comfortfood? Maak mosterdsoep! Helemáál lekker op een gure winterdag. Één hap en je bent meteen opgewarmd.

Groninger mosterdsoep van Abrahams mosterdmakerij

Groninger mosterdsoep van Abrahams mosterdmakerij

  1. Doe het water en de bouillontabletten in een soeppan en breng aan de kook. Smelt ondertussen de boter in een steelpan en voeg de bloem toe (roux). Bak al roerend 8 min. Laat de roux niet verkleuren.
  2. Voeg de roux toe aan de groentebouillon. Roer door met een garde. Laat 10 min. op laag vuur koken. Voeg de room toe en breng al roerend nog een keer aan de kook. Voeg de mosterd toe. Begin met een halve lepel, proef en voeg eventueel meer naar smaak toe.
  3. Snijd de worst in plakjes. Serveer de mosterdsoep met de worst.
Waar komt mosterdsoep vandaan?

Waar komt mosterdsoep vandaan?

Waar mosterdsoep vandaan komt, weten we niet precies. Wel wordt het al eeuwenlang gegeten in Nederland. Het wordt vaak aangeduid als plaatselijke specialiteit, zoals ‘Groninger mosterdsoep’, ‘Limburgse mosterdsoep’ en ‘Zaanse mosterdsoep.’ Vroeger werd er lokaal mosterdzaad (en dus lokale mosterd) gebruikt voor mosterdsoep. Tegenwoordig is het onduidelijk of de mosterd of het recept uit de streek komt waarnaar verwezen wordt.

Hoe maak je traditionele mosterdsoep?

Voor traditionele mosterdsoep maak je een roux van boter, bloem en melk, waaraan je groentebouillon toevoegt. Vervolgens breng je de soep op smaak met mosterd en room. De pittigheid van de soep hangt af van de hoeveelheid en de soort mosterd die je toevoegt. Zo kun je bijvoorbeeld Groninger mosterd, Limburgse mosterd, Zaanse mosterd of dijonmosterd gebruiken. Je kunt natuurlijk ook extra ingrediënten en smaakmakers toevoegen, zoals prei, ham, spekjes of zalm.

Hoe maak je traditionele mosterdsoep?
Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Mosterdsoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Ontdooi mosterdsoep door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Omdat mosterdsoep snel aanbrandt, kun je ’m het beste au bain-marie in een kom boven een pan met kokend water opwarmen of al roerend op heel laag vuur.