Mosterdsoep
Mosterdsoep

Mosterdsoep

Zin in een pittige lunch of warm comfortfood? Maak mosterdsoep! Helemáál lekker op een gure winterdag. Één hap en je bent meteen opgewarmd.

Hoe maak je mosterdsoep?
Hoe maak je mosterdsoep?

Hoe maak je mosterdsoep?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 1 prei
 • 1 teen knoflook
 • 1 sjalot
 • 30 g ongezouten roomboter
 • 30 g tarwebloem
 • 700 ml kraanwater
 • 1½ kippenbouillontablet
 • 1 dl droge witte wijn
 • 1 dl verse slagroom
 • 2 el dijonmosterd
 • 1 tl kristalsuiker
 • 2 takjes verse peterselie
Zet producten op mijn lijst
 1. Was de prei. Gebruik alleen lichtgroen en wit deel. Snipper de prei fijn. Snipper de knoflook en ui fijn. Smelt boter in een pan. Fruit de prei, sjalot en knoflook 5 min. op laag vuur zonder te laten kleren. Schep regelmatig om.
 2. Roer bloem erdoor en bak 1 min. mee op laag vuur. Laat niet donker kleuren. Voeg 300 ml water scheutje voor scheutje toe. Roer tot gladde lichtgebonden saus ontstaat.
 3. Voeg de bouillontabletten, wijn en nog 400 ml water toe. Soep aan de kook brengen en ca. 5 min. zachtjes doorkoken. Roer slagroom erdoor. Roer mosterd los met enkele el soep. Schenk mosterd al roerend bij de soep. Laat de soep niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker. Knip peterselie boven de soep fijn. Direct serveren.
Waar komt mosterdsoep vandaan?
Waar komt mosterdsoep vandaan?

Waar komt mosterdsoep vandaan?

Waar mosterdsoep vandaan komt, weten we niet precies. Wel wordt het al eeuwenlang gegeten in Nederland. Het wordt vaak aangeduid als plaatselijke specialiteit, zoals ‘Groninger mosterdsoep’, ‘Limburgse mosterdsoep’ en ‘Zaanse mosterdsoep.’ Vroeger werd er lokaal mosterdzaad (en dus lokale mosterd) gebruikt voor mosterdsoep. Tegenwoordig is het onduidelijk of de mosterd of het recept uit de streek komt waarnaar verwezen wordt.

Hoe maak je traditionele mosterdsoep?

Voor traditionele mosterdsoep maak je een roux van boter, bloem en melk, waaraan je groentebouillon toevoegt. Vervolgens breng je de soep op smaak met mosterd en room. De pittigheid van de soep hangt af van de hoeveelheid en de soort mosterd die je toevoegt. Zo kun je bijvoorbeeld Groninger mosterd, Limburgse mosterd, Zaanse mosterd of dijonmosterd gebruiken. Je kunt natuurlijk ook extra ingrediënten en smaakmakers toevoegen, zoals prei, ham, spekjes of zalm.

Hoe maak je traditionele mosterdsoep?
Hoe maak je traditionele mosterdsoep?
Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Mosterdsoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Ontdooi mosterdsoep door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Omdat mosterdsoep snel aanbrandt, kun je ’m het beste au bain-marie in een kom boven een pan met kokend water opwarmen of al roerend op heel laag vuur.