Brood bakken zonder tarwe

Brood bakken zonder tarwe

Brood wordt vaak niet los gezien van tarwe, en dat is ook niet zo gek aangezien de meest gebruikte graansoort voor brood tarwe is. Maar wat als je minder tarwe wilt eten of op zoek bent naar een alternatief? Laat je inspireren door deze heerlijke brood recepten zonder tarwe.

Zelf glutenvrij pompoen boekweitbrood maken

Zelf glutenvrij pompoen boekweitbrood maken

  1. Breng de pompoenblokjes met 100 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Giet af en pureer met de staafmixer.
  2. Zeef het meel boven een ruime kom. Voeg de pompoenpuree, honing, gist, eieren, het zout, de rest van het water en de helft van de pompoenpitten toe.
  3. Mix met de mixer met deeghaken tot een samenhangend en plakkerig deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. op een tochtvrije plek rijzen.
  4. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg over de vorm en dek af met vershoudfolie. Laat nog 45 min. op een tochtvrije plek rijzen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bestrooi het deeg met de rest van de pompoenpitten en bak het brood ca. 40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat het brood 10 min. afkoelen in de vorm, en laat zonder vorm in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

Wat zijn alternatieven voor tarwe in brood?

Er bestaan gelukkig genoeg alternatieven voor tarwe in brood. Brood kan worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, kikkererwten, maïs en boekweit. Liever geen gluten? Dan kan je in plaats van gewoon brood glutenvrij brood eten. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.

Is tarwevrij hetzelfde als glutenvrij eten?

Deze benamingen worden soms door elkaar gebruikt, toch betekent het wat anders. Gluten komen namelijk voor in sómmige soorten granen. Tarwevrij betekent letterlijk dat je geen producten eet waar tarwe in zit. Denk hierbij aan een tarwebrood, pannenkoeken, witte pasta, gebak, koek etc. Maar als je glutenvrij eet, dan vermijd je ook allerlei andere producten waar gluten in zitten, zoals rogge, couscous, bulgur etc. Een product dat tarwevrij is, is dus niet automatisch glutenvrij. Hetzelfde geldt voor een tarwevrij product, dit hoeft namelijk niet altijd ook glutenvrij te zijn. Als je glutenvrij eet, eet je ook geen tarwe, want tarwe bevat van nature gluten.