Plantaardige 'zuivel'
Plantaardige 'zuivel'

Plantaardige 'zuivel'

Van bijvoorbeeld noten, zaden of soja worden plantaardige alternatieven gemaakt voor yoghurt, melk én kaas. Handig als je vegan eet, of gewoon wat vaker wilt kiezen voor plantaardige producten. Genoeg te ontdekken!

Havermelk maken

Havermelk maken

  1. Week de havermout minimaal 6 uur of een nacht in ruim water. Giet af (het weekwater wordt niet gebruikt) en spoel de geweekte havermout in een zeef onder koud stromend water.
  2. Doe de haver met het water in de blender. Maal in 2 min. fijn. Schenk het mengsel in delen door de zeef. Druk eventueel met een lepel voorzichtig aan, zodat alle vocht eruit komt.
  3. Breng op smaak met de ahornsiroop. Bewaar afgedekt in de koelkast. Even schudden voor gebruik.
Wat zijn plantaardige alternatieven voor zuivel?

Wat zijn plantaardige alternatieven voor zuivel?

Plantaardige alternatieven voor zuivel zijn alternatieve voor producten gemaakt van dierlijke producten , zoals melk, yoghurt en kaas. Omdat ‘melk’ een beschermde term is, vind je plantaardige alternatieven voor melk in de winkel onder de naam ‘drink’ of ‘drank’. Plantaardige alternatieven voor zuivel – ook wel vegan(istische) zuivel genoemd – worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Vaak kun je ze op dezelfde manier gebruiken als ‘echte’ zuivel. Denk aan een plantaardig alternatief voor yoghurt met muesli, een smoothie met een alternatief voor melk zoals haverdrink, of een pizza met een plantaardig alternatief voor kaas.

Hoe vervang je zuivel in een veganistisch dieet?

Goed nieuws voor mensen die (vaker) vegan willen eten: er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor zuivel. Vaak kun je die producten een-op-een vervangen. Staat er in een smoothierecept bijvoorbeeld dat je melk of yoghurt moet gebruiken, kies dan voor een soja-, haver-, rijst-, of amandelversie. Kookroom vervangen? Kan! Maak eens een romige vegan pasta al funghi. Ook een plantaardig alternatief voor kaas is op steeds meer plekken verkrijgbaar. Je kunt ook zelf een plantaardig alternatief voor kaas maken, zoals dit alternatief voor roomkaas. Belangrijk is wel om erop te letten dat in de plantaardige alternatieven voor zuivel niet dezelfde voedingswaarden en dus ook vitaminen en mineralen zitten als in ‘echte’ zuivel.

Hoe vervang je zuivel in een veganistisch dieet?
Zijn plantaardige alternatieven voor zuivel lactosevrij?

Zijn plantaardige alternatieven voor zuivel lactosevrij?

Plantaardige alternatieven voor zuivel zijn in de basis lactosevrij. Lactose is een suiker die voorkomt in melkproducten en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Omdat plantaardige alternatieven voor zuivel niet van melk worden gemaakt, zijn deze van nature lactosevrij.