Tuinkers
Tuinkers

Tuinkers

Doe jij graag verse kruiden door je eten? Dan is tuinkers absoluut iets voor jou. Naast het charmante effect dat het plantje op je eten heeft, is het een smaakmakend vitaminebommetje, rijk aan vezels, en makkelijk om zelf te verbouwen.

Wat is tuinkers?

Wat is tuinkers?

Tuinkers, ook wel sterrenkers, is een van de bekendste kiemplantjes. Kiemplanten worden, zoals de naam al aangeeft, als kiemplantje (jong plantje) gegeten. Tuinkers wordt het hele jaar door gekweekt en is afkomstig uit Marokko. Tuinkers is heel populair en wordt over de hele wereld gegeten. Het jonge plantje smaakt licht kruidig en pittig, sommigen associëren het met de smaak van mosterd. Wanneer tuinkers vers wordt gegeten, is het ontzettend gezond. Het kleine plantje zit vol met vitamine A, C en verschillende mineralen.

Waar eet je tuinkers bij?

Je eet tuinkers eigenlijk altijd rauw. Tuinkers is echt niet alleen een gezellige toevoeging aan je boterham of salade! Het is een onwijs goeie smaakmaker, voor bijvoorbeeld pasta’s, op wraps, in je omelet of op je garnalencocktail. Of wat dacht je van deze pastinaaksoep met mosterd? Omdat het plantje bij zo veel gerechten een toevoeging is, kan het bij heel veel gerechten worden toegevoegd. En tuinkers hoeft zélfs niet altijd hartig gegeten te worden: een typisch Nederlands gerecht is bijvoorbeeld een beschuitje met boter, suiker en tuinkers.

Waar eet je tuinkers bij?
Zelf tuinkers verbouwen 

Zelf tuinkers verbouwen 

Tuinkers is heel makkelijk om zelf te kweken, omdat het tegen veel soorten temperatuur en veel soorten grond kan. Sterker nog, tuinkers groeit zelfs op een stukje nat keukenpapier! Doe wat nat keukenpapier in een bakje en strooi de zaadjes erop. Dek het af met plasticfolie met gaatjes, plaats het op een lichte plek (maar niet in het volle zonlicht), en haal na twee dagen het plasticfolie eraf. Blijf de tuinkers elke dag goed water geven, maar laat de zaadjes niet verdrinken. De tuinkers ontkiemt al na een paar dagen en kan (en moet) al na 11 tot 14 dagen gegeten worden. Was de tuinkers wel goed voordat je het gaat eten! Het plantje kan wel tot 40 centimeter hoog worden, maar als je langer wacht met eten gaan de smaak en de hoeveelheid vitaminen erop achteruit.

Open sandwich met rookvlees & zachtgekookt ei

Open sandwich met rookvlees & zachtgekookt ei

Ingrediënten

4 personen

6

middelgrote eieren

2

eetrijpe avocado's

1 bakje

tuinkers

6 el

yoghurt Griekse stijl

8 sneetjes

AH Biologisch vloerbrood meerzaden

50 g

veldsla

100 g

rookvlees

  1. Kook de eieren 7 min. in kokend water halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd elk ei in 4 parten.
  2. Snijd de avocado’s overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in plakjes. Snijd ¾ van de tuinkers fijn en meng met de yoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Beleg het brood met de avocado en veldsla. Verdeel het rookvlees met de eipartjes over het brood. Besprenkel met de yoghurtdressing en garneer met de rest van de tuinkers.