Salie
Salie

Salie

Je hebt het vast wel eens geproefd, salie. Deze kruidensoort die je vaak tegenkomt in de mediterrane keuken heeft namelijk een behoorlijk unieke smaak. Benieuwd? Wij vinden het in ieder geval sááálieg!

Wat is salie?

Wat is salie?

Salie is een kruidensoort die regelmatig in de mediterrane keuken gebruikt wordt. Deze donzige, spitse, groene blaadjes zijn afkomstig van de gelijknamige plant die behoort tot de lipbloemfamilie. De blaadjes zijn een stuk dikker en steviger dan de meeste andere bladkruiden.

Waar smaakt salie naar?

Salie heeft een behoorlijk eigen smaak en kan al snel overheersen in een gerecht. Daarnaast is de smaak van salie vrij uniek en als je het proeft, zul je het direct herkennen. De smaak is het beste te omschrijven als warm, kruidig en een beetje bitter. Naast verse salie heb je gedroogde salie. Deze smaakt bijna hetzelfde, alleen is de gedroogde versie nog intenser!

Waar smaakt salie naar?
Waar kan ik salie voor gebruiken?

Waar kan ik salie voor gebruiken?

Salie is een heerlijke toevoeging aan veel verschillende soorten gerechten. Zo zul je salie vaak terugvinden in de vulling van gevogelte, lams- en varkensvlees. Maar ook fijngesneden door bijvoorbeeld soepen, salades of op een pizza. Ook wordt salie regelmatig gebruikt om thee uit te trekken. Zo zou saliethee kunnen bijdragen aan een goede nachtrust of helpen tegen griep en verkoudheidsklachten.

Salie bewaren

Verse salie kun je in de gesloten verpakking gewoon in de koelkast bewaren. Als de verpakking open is, kun je de salieblaadjes het beste in vochtige keukenrol wikkelen, hierdoor blijven de blaadjes langer vers. Heb je de salie voor een langere periode niet meer nodig? Salie kun je prima invriezen of drogen.

Salie bewaren
Lasagne met paddenstoelen en salie

Lasagne met paddenstoelen en salie

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het vel van de worsten. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het worstvlees in 5 min. rul. Snijd de champignons in plakjes. Voeg toe en bak 5 min. mee. Haal de blaadjes van de salie en snijd de helft fijn. Voeg toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot een egaal mengsel (roux). Laat al roerend op laag vuur in 3 min. gaar worden. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Roer regelmatig.
  3. Rasp de kaas en verkruimel het bouillontablet. Voeg de kaas en het bouillontablet toe aan het bloemmengsel en roer tot dikke saus (bechamel). Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet het vuur uit.
  4. Schil de knolselderij en snijd in kwarten. Snijd met de keukenmachine of een scherp mes in flinterdunne plakjes.
  5. Vet de ovenschaal in. Verdeel ¼ van de bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met 4 lasagnebladen, ⅓ van het worst-paddenstoelenmengsel, ⅓ van de knolselderijplakjes en 1⁄4 bechamelsaus. Maak zo nog 2 lagen. Verdeel de rest van de salie erover. Bak de lasagne ca. 45 min. in het midden van de oven.