Postelein
Postelein

Postelein

Postelein, wat is dat? Dat is geen rare vraag omdat deze oorspronkelijk uit India en het Midden-Oosten komende groente soort is behoorlijk uit beeld is geraakt door de jaren heen. En dat is zonde, want postelein is erg lekker én gezond!

Wat is postelein?

Wat is postelein?

Postelein is een typische vergeten groente en dat is jammer want postelein is even gezond als dat hij lekker is! Deze bladgroente komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India, maar tegenwoordig groeit het over de hele wereld verspreid, ook in Nederland. Grote kans dat de postelein die je in Nederland koopt, van eigen bodem is. Postelein is een echte seizoensgroenten en is van maart tot oktober verkrijgbaar.

Wat is het verschil tussen winterpostelein en zomerpostelein?

Winterpostelein heeft een fijne steel en ruitvormige bladeren. De smaak is zacht. Winterpostelein kan goed tegen slechte weersomstandigheden. Ook bij kou en schaduw zaait winterspostelein zich makkelijk uit. Je kunt winterpostelein het beste rauw eten. Zomer postelein is wat grover en taaier van structuur. De smaak is friszuur. Zomerpostelein is in veel verschillende gerechten zowel rauw als gekookt te gebruiken.

Hoe gebruik je postelein? 

Hoe gebruik je postelein? 

Postelein is ontzettend veelzijdig, je kunt het koken of bakken, maar ook rauw is postelein heerlijk! Enkele voorbeelden van hoe je postelein kunt gebruiken:

  • Rauw: voeg postelein toe aan je salade. Wel vooraf even wassen.

Postelein bewaren

Postelein is behoorlijk kwetsbaar, maar je kunt het goed bewaren. Wanneer je postelein in de koelkast wilt bewaren is het verstandig om deze eerst schoon en droog te maken en in een plasticzak in je groentelade te leggen. Op deze manier blijft de groente zo’n 2 dagen goed. Je kunt er ook voor kiezen om postelein in te vriezen, hierdoor kun je het tot 12 maanden bewaren.

Posteleinstamppot met tomaat

Posteleinstamppot met tomaat

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappels

4

sjalotten

3 eetlepels

vloeibare margarine

175 g

Quorn-stukjes

3

tomaten

2 eetlepels

lichte sojasaus

300 g

postelein

200 ml

halfvolle melk

  1. Aardappels in weinig water met zout afgedekt in 20 min. gaarkoken. Intussen helft van sjalotten in 2 el margarine goudbruin bakken. Quorn en tomaten aan sjalot toevoegen en al omscheppend 5 min. meebakken. Quorn afblussen met sojasaus en warmhouden. Postelein wassen, in vergiet laten uitlekken en in schone handdoek drogen. Melk in steelpan of magnetron verwarmen. Aardappels afgieten en met melk en 1 el margarine tot smeuïge puree stampen. Postelein en rest van sjalotten erdoor roeren, op smaak brengen met zout en peper. Stamppot serveren met Quorn.