Curry madras
Curry madras

Curry madras

Curry madras is een Indiase curry met Britse invloeden. De naam komt van de stad Chennai, die vroeger Madras heette en waar de Britten in 1640 voet aan wal zetten. Het is een gerecht waarin veel Indiase smaken terugkomen, zoals fenegriek, curryblad en komijn.

Curry madras recepten

Chicken curry madras maken: zo doe je dat
Chicken curry madras maken: zo doe je dat

Chicken curry madras maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 rode ui
  • 2 bospenen
  • 1 tomaat
  • 4 el ghee
  • 1½ el gehakte knoflook in potje
  • 1½ el gehakte gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 el gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gedroogd fenegriekblad
  • 300 ml water
  • 7 kardemompeulen
  • 1 verse-pepermix
  • 750 g kipdijfilet
  • 3 verse currybladeren
  • 1 el tomatenpuree
  • 1½ el Euroma Original spices by Jonnie Boer curry madras
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 2 tl chilipeper
  • 1 tl zout
  • 15 g verse koriander
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • blender
  1. Snipper de rode ui, snijd de peen in dunne plakjes en snijd de tomaat grof. Verhit de helft van de ghee in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en peen al omscheppend in ca. 5 min. glazig. Voeg ⅓ van de gehakte knoflook en ⅓ van de gehakte gember toe en bak 1 min. mee. Doe de tomaat erbij en bak al omscheppend 2 min. tot alles iets zachter is. Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en het fenegriekblad toe en schep om. Voeg het water toe, haal van het vuur en laat de currybasis afkoelen.
  2. Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verwijder de steel van de chilipeper en halveer de peper. Snijd de kippendijen elk in 4 stukken. Verhit de rest van de ghee in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de gehakte knoflook en gember, de groene peper en verse currybladeren toe en fruit 30 sec. al roerend (pas op, dit spettert). Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min mee. Voeg de madraspoeder, kaneel, kardemom, chilipoeder en het zout toe. Doe de kip erbij, schep goed om en zet het vuur laag.
  3. Doe ondertussen de afgekoelde currybasis in de blender en mix al pulserend glad. Doe de currybasis bij de kip in de pan, breng aan de kook en kook ca. 10 min. op middelhoog vuur tot de kip gaar is en de saus iets is ingekookt (de currysubstantie mag wat dikker zijn). Snijd ondertussen de koriander inclusief de steeltjes fijn. Schep de curry in een schaal en serveer met de koriander erover.