Sorbetijs

Zin in een sorbet? Sorbetijs is heel gemakkelijk zelf te maken. Fijn, want op die manier kun je het ijs helemaal naar jouw smaak bereiden. Experimenteer erop los met verschillende soorten fruit en verse kruiden.

Sorbetijs recepten

Sorbetijs maken
Sorbetijs maken

Sorbetijs maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g diepvries framboos
  • 1 el lemon curd
  • 1 el poedersuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine
  1. Doe de bevroren frambozen, lemon curd, poedersuiker en 2 el heet water in de keukenmachine. Meng in 2 min. tot het mooi glad is. Is het nog te korrelig, voeg dan extra heet water toe. Serveer het ijs direct. Lekker met wat lobbig geklopte slagroom.

Wat is sorbetijs?

Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van ‘blanco de verano’. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een ‘sherbet’. Zolang je geen room toevoegt, is sorbetijs vegan en lactosevrij.

Hoe maak je sorbetijs?

Begin voor het maken van sorbetijs met het maken van een siroop. Breng suiker met water aan de kook, en laat de siroop zo snel mogelijk afkoelen in een kom die in een bak met ijskoud water staat. Blijf roeren totdat het helemaal is afgekoeld. Meng dan vruchtenpuree of vruchtensap door de siroop en zet het mengsel in de vriezer. Je kunt er ook verse kruiden aan toevoegen. Denk aan een aardbeiensorbet met basilicum of een citroensorbet met munt. Roer het mengsel na ongeveer 30 minuten los met een vork, en herhaal dit elk halfuur om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Gebruik de tweede keer een hand- of staafmixer en laat het mengsel ten slotte 1 uur bevriezen. Voor een snelle versie laat je het mengsel van vruchtenpuree en suiker slechts 2 uur bevriezen en klop je het daarna met een hand- of staafmixer los. Door het ijs vaker los te roeren en opnieuw te laten bevriezen, ontstaat een zachter ijs dan wanneer je het minder vaak doet. Maar ook ‘snel’ sorbetijs is ontzettend lekker! Zijn er toch grote kristallen ontstaan? Pureer het ijs dan kort met een staafmixer nadat je het iets hebt laten ontdooien.

Sorbetijs: hoe bewaren en invriezen?

Je kunt sorbetijs 3 maanden bewaren in de vriezer. Door mogelijke kristalvorming wordt het ijs na verloop van tijd wel wat minder lekker. Eet het dus het liefst meteen nadat je het gemaakt hebt.

Vegan ube nicecream met pistache

Vegan ijs = lekker! Nicecream, ijs gemaakt van voornamelijk fruit en/of groenten, is heel makkelijk om zelf te maken. In dit recept maak je ijs van ube, een zoete paarse aardappel. Smaakt heerlijk en de prachtig paarse kleur zorgt voor een zomers gevoel op je bord. NAGERECHT - 4 PERS. - 15 MIN. + 210 MIN WACHTTIJD INGREDIËNTEN 400 g ube aardappel (ca. 2 stuks) 50 g pistachenoten ½ tl Souq rozenwater 2 el ahornsiroop 150 g kokosyoghurt plantaardige variatie keukenmachine metalen brownievorm (20 x 20 cm) Vegan ijs maken van ube Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de ongeschilde aardappelen, afhankelijk van hun grootte, 30-40 min. in het midden van de oven of totdat ze helemaal gaar zijn. Neem ze uit de oven, halveer ze in de lengte en laat in 20 min. helemaal afkoelen. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel eruit en doe in de keukenmachine. Ijs in de keukenmachine makenRooster ondertussen in een koekenpan zonder boter of olie de pistachenoten 4 min. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Doe het rozenwater, de ahornsiroop en kokosyoghurt bij de zoete aardappel in de keukenmachine en mix alles tot een gladde massa. Nicecream in de vriezer doen Schep het aardappelmengsel in de brownievorm, schep de helft van de pistache erdoor en zet minimaal 4 uur afgedekt in de vriezer. Roer na 2 uur goed om. Ube ijs serveren Neem het ijs uit de vriezer en schep met een lepel of ijsschep een mooie bol in een diep bord of kommetje. Bestrooi met de rest van de pistachenoten. TIP Lekker en mooi met extra gevriesdroogde frambozen.
00:29