BBQ vlees

Die rokerige smaak die de barbecue aan vlees meegeeft, is onevenaarbaar lekker. Met bbq vlees kun je alle kanten op. Of je nu een snelle hamburger maakt, een mooie steak of een spies. Van rund tot varken, of juist een lekker stukje kip. Steek die barbecue maar alvast aan!

Hamburgers op de barbecue!
Hamburgers op de barbecue!

Hamburgers op de barbecue!

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 venkelknol
  • 350 g groene asperges
  • 3 el arachideolie
  • 1/2 el harissa
  • 4 grote pitabroodjes
  • 4 Black Angus burgers
  • 75 g Griekse feta
  • 2 tl za'atar kruidenmix
  • 100 g hummus
  • 7.5 g verse munt
Zet producten op mijn lijst
  1. Steek de barbecue aan.
  2. Snijd de venkel in dunne plakken en schep om met de aspergetips, 2 el olie, peper en eventueel zout. Doe in de grillwok en gril 6 min. op de barbecue. Meng de harissa met de rest van de olie en bestrijk beide kanten van de pitabroodjes ermee.
  3. Gril 4 min. op de barbecue, keer halverwege en neem van het rooster. Snijd ondertussen de munt fijn. Gril de hamburgers 4 min. op de barbecue. Keer om en verdeel de feta en za’atar erover. Gril nog 4 min.
  4. Snijd de pitabroodjes open. Besmeer 4 helften met de hummus, beleg achtereenvolgens met de gegrilde groenten, de munt en een burger. Dek af met de bovenkant van de broodjes en serveer direct.

Hoe maak je een basis-hamburger op de barbecue?

Hamburgers kun je kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken. Voor zelfgemaakte hamburgers van de barbecue breng je rundergehakt op smaak met peper en zout. Even mengen met bijvoorbeeld een gesnipperd uitje, wat knoflook, tabasco en verse kruiden. Bestrijk de hamburgers dan met olie zodat ze niet aan de barbecue blijven plakken. Bak de hamburgers op het heetste deel van de grill 3 tot 5 minuten per kant.

Welke soorten vlees kunnen op de barbecue?

Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft. Sommige vleessoorten hebben een korte garingstijd, zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet en varkensfiletlapjes. Deze stukken kun je het beste boven het heetste deel van de barbecue garen. Vleessoorten met een langere garingstijd, zoals kippendijen en varkensschouder (voor pulled pork), kun je het beste op het minst hete deel van de barbecue leggen met de deksel op de barbecue. Het vlees gaart dan door indirecte hitte. Kippendijen zijn in 30 minuten klaar, terwijl pulled pork soms wel 8 uur nodig heeft.

Kip marineren voor de barbecue: hoe doe je dat?

Om kip of andere soorten vlees op smaak te brengen, kun je een marinade gebruiken op basis van olie, waar je smaakmakers aan toevoegt. Maak combinaties die jij zelf lekker vindt. Knoflook en ui zijn smaakmakers die bij bijna elk gerecht passen. Voeg verse kruiden zoals basilicum, rozemarijn en oregano toe voor een Italiaanse smaak. Voor een Aziatische smaak kun je sojasaus of vissaus aan de marinade toevoegen, samen met rode peper. Of ga voor ras el hanout voor een Marokkaanse twist. Het is ook lekker om iets van zuur (bijvoorbeeld azijn, citroen- of limoensap) toe te voegen en als tegenhanger een beetje suiker of honing. Kijk wel uit dat je niet te veel suiker of honing toevoegt, want dat verbrandt snel op de barbecue.

BBQ vlees grillen: hoe doe je dat?

Als je indirecte hitte gebruikt, zoals bij grote stukken vlees, is het niet meer grillen maar langzaam roosteren. Dit is als je een barbecue met kolen gebruikt boven de gloeiende kolen. Gebruik je een gasbarbecue? Zet deze dan op de hoogste stand. Bestrijk het vlees licht met olie en breng op smaak met peper, eventueel zout en andere smaakmakers. Als je een heel dik stuk kipfilet hebt, sla het dan eerst met een vleeshamer of deegroller iets platter. Anders heb je kans dat de buitenkant verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Bij kip en varken is het belangrijk dat de binnenkant gaar is, om ziekte te voorkomen; rund- of lamsvlees mag vanbinnen nog rosé zijn. Ga bij biefstuk, hamburgers en lamskoteletjes uit van 2 tot 3 minuten per kant. Varkensfiletlapjes hebben 4 tot 5 minuten per kant nodig en kipfilet 5 tot 6 minuten per kant.

Vlees grillen op de barbecue

Als je wilt weten hoe je het beste vlees grillen kunt op de BBQ, geeft deze video je de uitleg die je zoekt. Je ziet hoe je vlees op de BBQ het lekkerst bereidt.
02:53