
Brood bakken
Wie wordt er nou niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van pide tot focaccia en brioche: de keuken in en kneden maar!

Brood bakken
Ingrediënten
voor 10 porties- 14 g gedroogde gist
- 680 ml lauwwarm water
- 100 ml halfvolle melk
- 10 el extra vierge olijfolie
- 1 kg tarwebloem
- 15 g verse rozemarijn
- 1 el fijn zeezout
- 1 el grof zeezout
Nodig in de keuken
- schone theedoek
- bakpapier
- deegroller
- bakkwastje
- Los voor één foccacia de gist op in 600 ml lauwwarm water en meng met de melk en 3 el olijfolie. Meng dit in een grote kom met een spatel door de bloem. Meng het tot een glad deeg, het blijft erg nat. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat 2 uur op een warme plek rijzen.
- Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met bloem. Stort het natte deeg hierop. Bestrooi het deeg met nog wat extra bloem en rol het met de deegroller uit tot een grote lap van ca. 1 cm dik en ter grootte van de bakplaat. Laat 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Besprenkel het deeg met 2 el olijfolie. Duw met je knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Laat nog 10 min. staan.
- Meng de rest van het lauwwarme water met het fijne zeezout tot het is opgelost. Bestrijk de focaccia hier royaal mee, zorg dat de kuiltjes goed gevuld zijn. Bestrooi met het grove zeezout en de rozemarijn. Bak de focaccia ca. 25 min. tot goudbruin en knapperig. Besprenkel met de rest van de olijfolie en laat even afkoelen tot je hem aansnijdt.

Brood bakken zonder gist: kan dat?
Je kunt brood bakken zonder gist, daar zijn verschillende varianten van. Een bekende is zuurdesem, dit brood bak je met een zogenoemde ‘starter’. Deze maak je van bloem (liefst een mengsel van tarwebloem en roggebloem) en water. Door deze ingrediënten te combineren, activeren de van nature aanwezige gisten en bacteriën die van nature in de bloem voorkomen. Na een poosje zijn die micro-organismen krachtig genoeg om een brood te laten rijzen. Een ander brood zonder gist is het van oorsprong Ierse soda bread. Daarin wordt een mengsel van baksoda en karnemelk gebruikt. Waar brood met gist luchtig is, zijn broden op basis van desem of baksoda veel compacter. Ook brood zonder gist: platbrood gemaakt van zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en yoghurt.
Hoe bak je brood in de airfryer?
Je kunt brood bakken in de airfryer. Hiervoor gebruik je eenzelfde soort deeg als voor brood dat je in de oven bakt. Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en stort daar het deeg in. Omdat de airfryer niet zo groot is, moet je de hoeveelheid deeg aanpassen, zoals je ziet in dit recept voor focaccia.


Kun je brood bakken met zelfrijzend bakmeel?
Van zelfrijzend bakmeel kun je goed platbrood maken. Dat is niet alleen het makkelijkst, maar ook het snelst. Behalve meel heb je er alleen een snuf zout en wat yoghurt voor nodig. Je kunt het brood vervolgens bakken in een grillpan of op de barbecue.