Gelukkig worden van een geur? Ja! Van die van versgebakken brood. Gegarandeerd. Dus de keuken in en kneden maar. Schuif ze maar meteen per twee de oven in.

Oerbrood en bierbrood
Brood: we zijn er dol op, en al lang ook. De oermens maalde al planten en wortels fijn en bakte dat op een steen in het vuur tot een primitief platbrood. Later werd er van gemalen granen en water een papje geroerd om brood van te bakken. Maar het begon pas echt ergens op te lijken toen ontdekt werd dat je brood kon laten rijzen door bier aan het deeg toe te voegen. Bier bevat gist en dat zorgt ervoor dat er luchtbellen in het beslag komen. Zo krijg je een luchtig brood. Geen bier meer tegenwoordig, maar gewoon bakkersgist.

Altijd in beweging
Variaties in brood zijn er eindeloos. Net als de de graansoorten die gebruikt worden. Zo ligt er bij de bakker nu brood van speltmeel, boekweitmeel of volkorenmeel. Ook is er tegenwoordig glutenvrij brood.

Zelf bakken
Je broodje staat of valt met het rijzen, dat is het geheim. Zorg ervoor dat de gist de tijd krijgt om zijn werk te doen na het kneden. Leg het deeg afgedekt met een schone theedoek op een warme, liefst vochtige plek. Met een broodbakmachine is het helemaal makkelijk, die doet zowel het kneden als het rijzen en bakken automatisch.

Oud brood
Als brood niet meer kakelvers is, kun je het nog prima even opbakken in de oven of in een broodrooster. Van oudbakken brood kun je heel goed zelf paneermeel maken door het te roosteren in de oven en te vermalen tot kruimels, of je bakt er wentelteefjes van.

Lees meer

Brood bakken (97)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.