Snijbonen
Snijbonen

Snijbonen

Een rare snijboon? Welnee! De snijboon is een heerlijke groene peulvrucht die wereldwijd gegeten wordt. Wij begrijpen wel waarom snijbonen zo populair zijn. Je kan er namelijk alle kanten mee op.

Wat zijn snijbonen?

Wat zijn snijbonen?

Snijbonen zijn een veelzijdige groente die vaak worden gebruikt in de keuken. Deze lange, dunne peulvrucht is het broertje van de sperzieboon. Snijbonen hebben een milde en zoete smaak en zijn op verschillende manieren te bereiden.

Zijn snijbonen gezond?

Snijbonen zijn rijk aan vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en ijzer. Ze zijn ook een goede bron van vezels en eiwitten. Snijbonen worden beschouwd als een gezonde groente omdat ze weinig calorieën bevatten, maar rijk zijn aan voedingsstoffen.

Zijn snijbonen gezond?
Snijbonen koken

Snijbonen koken

  • Spoel de bonen eerst af onder een koude kraan.
  • Je kunt ervoor kiezen om de snijbonen schuin te snijden. Hierdoor komt de smaak extra goed naar boven tijdens het koken.
  • Doe de snijbonen in een pan met water en zout en kook de snijbonen in ongeveer zes minuten gaar. Niet zo’n held in de keuken? Geen probleem. In dit recept staat stap voor stap beschreven hoe je de snijbonen kookt.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de snijbonen te stomen in een stoommandje boven koken water.
  • Of bak ze kort in een pan met een beetje olie, knoflook en kruiden voor een knapperige bite. Let op: snijbonen kun je niet rauw eten.

Waar kun je snijbonen bij eten?

Van snijbonen stamppot tot thaise viscurry met snijbonen; snijbonen zijn een populaire groente in veel culturen over de hele wereld. Deze groene peulvrucht wordt vaak gebruikt in stampotten, salades, stoofschotels, soepen en gerechten met rijst.

Waar kun je snijbonen bij eten?
Kun je snijbonen invriezen?

Kun je snijbonen invriezen?

Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het beste snijbonen op dezelfde dag van aankoop bereiden en eten.

Salade met gegrilde snijbonen, tomatendressing en pistache

Salade met gegrilde snijbonen, tomatendressing en pistache

  1. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de snijbonen. Bestrijk de snijbonen met de olie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de snijbonen 6-8 min. Of gril de snijbonen op de barbecue. Keer regelmatig.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten op middelhoog vuur in ca. 5 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  3. Halveer de tomaten en rasp het vruchtvlees op een grove rasp in een zeef boven een kom. Het velletje dat je overhoudt, wordt niet gebruikt. Bewaar het tomatenwater in een afsluitbare bewaardoos, zie tip voor verder gebruik. Doe het tomatenrasp in de kom. Rasp de knoflook op een fijne rasp erboven. Meng de extra vierge olijfolie en azijn erdoor. Hak de olijven grof en meng erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verdeel de snijbonen over een serveerschaal, verdeel de tomatendressing en pistachenoten erover. Pluk de blaadjes van het basilicum en bestrooi de salade ermee.