Hazelnoot
Hazelnoot

Hazelnoot

Als je hazelnoot hoort denk je misschien wel gelijk aan je favoriete chocoladereep of die grote pot Nutella. Daarnaast doen ze het erg goed in bakrecepten of op een frisse salade. Maar wist je ook dat een handje losse hazelnoten heel gezond is voor je om te eten? Het dus een heel waardevol nootje!

Hoe groeit hazelnoot?

Hoe groeit hazelnoot?

De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar (Corylus avellana), een struik uit de berkenfamilie. Deze grote heester kan wel 3 tot 5 meter hoog worden. De hazelnoot komt vooral voor in landen rond de Middellandse Zee. Zo groeit de hazelnoot tegenwoordig in Turkije (land van herkomst), Spanje, Italië en de Verenigde Staten. De heester groeit op kalkrijke, vochtige humusgrond en groeit van januari tot en met april.

Is hazelnoot gezond?

Net als veel andere noten, zijn hazelnoten een belangrijke bron van voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine E en vitamine B1. Er zit in noten veel onverzadigd vet, dat bijdraagt aan het verlagen van het LDL-cholesterol van het bloed. Daarnaast beschermen ongezouten noten tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Om deze redenen zijn noten, en dus ook hazelnoten, opgenomen in de Schijf van Vijf. Een handje ongebrande hazelnoten per dag is daarom heel gezond!

Is hazelnoot gezond?
Kan je hazelnoot zelf planten?

Kan je hazelnoot zelf planten?

Dat kan, hoewel je er in de tuin wel voldoende ruimte voor moet hebben aangezien de heester aardig groot kan worden. Wil je je eigen hazelnoten kweken? De beste tijd om hazelnoten te planten is het najaar. Dan heeft ‘ie genoeg tijd om te wortelen om vervolgens in het nieuwe voorjaar te bloeien.

Ongebrande, gebrande en geroosterde hazelnoot eten?

Hazelnoten kan je in verschillende manier verkrijgen, namelijk ongebrand, gebrand en geroosterd. Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Ongebrande, gebrande en geroosterde hazelnoot eten?
Intense notentaart

Intense notentaart

  1. Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet in. Maal de hazelnoten, amandelen en walnoten fijn in de keukenmachine en doe in een kom. Splits de eieren. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de eidooiers en suiker in de keukenmachine. Draai tot een licht en romig mengsel. Roer het notenmengsel, de cranberry's, amaretto, kaneel en kruidnagel erdoor.
  2. Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom en klop voorzichtig door het notenmengsel. Verdeel de vulling over de springvorm en bak de taart in ca. 45 min. in het midden van de oven. Controleer na 30 min. op gaarheid. Prik een satéprikker in het midden van taart. Komt deze er schoon uit, dan is de taart gaar. Laat de taart in 1 uur op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de rand van de springvorm. Breek chocolade in stukjes en doe in een kom.
  3. Hang de kom boven een pan kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Smelt de chocolade au bain-marie. Blijf roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten. Besmeer de taart ermee. Laat de chocolade in 30 min. drogen, snijd de taart in blokjes en serveer.