Cashewnoten
De cashewnoot komt in vele vormen en heeft een zachte en zoete smaak. Deze veelzijdige noot is lekker in bakrecepten, salades, soepen en wok gerechten, maar een los handje blijft natuurlijk het lekkerst.
Wat zijn cashewnoten?
Cashewnoten zijn de zaden van de kasjoeboom. De cashew is de vrucht die groeit onder een schijnvrucht. Schijnvruchten zijn fruitsoorten waarvan het zaad verstopt zit in een hard, stenig omhulsel. De cashewnoot komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied en groeit nu voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika.
Zijn cashewnoten gezond?
Cashewnoten bevatten onverzadigde vetten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten, en dus ook cashewnoten, beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Cashewnoten zijn dus gezond, maar zoals alle nootsoorten bevatten ze veel vetten. Hou het daarom bij een handje per dag.
Wat kun je met cashewnoten/hoe bereid je cashewnoten?
Cashewnoten bestaan in vele vormen: gebrand, ongebrand , geroosterd, gezouten, ongezouten, notenpasta en cashewnotendrink. Gebrande noten bevatten minder vitamines en mineralen dan ongebrande noten, doordat ze verloren gaan tijdens het frituren. Het frituren maakt de gebrande noten overigens niet extra vet doordat de noten zelf al vet zijn, nemen ze geen extra vet op. Liever alle vitamines behouden én een gebrande smaak? Kies dan voor geroosterde noten. Het roosteren gebeurt namelijk met hete lucht. Cashewnoten zijn lekker bij salades, Aziatische soepen en wok gerechten, door cake heen en bij ontbijtbowls.
Cashewnoten zelf roosteren
Veel mensen vinden geroosterde cashews het lekkerst, omdat de smaak van de cashewnoot extra goed te proeven is. Het roosteren kun je thuis makkelijk zelf in de oven doen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verspreid een gewenst aantal cashewnoten over een bakplaat. Bak de cashewnoten voor 7 minuten. Haal ze uit de oven, keer de noten om en plaats de bakplaat andersom terug in de oven. Bak de noten nogmaals 7 minuten (hou ze goed in de gaten). Haal ze uit de oven en laat ze 60 minuten afkoelen in een schaal. Voeg na het afkoelen eventueel zout en kruiden toe en bewaar de noten in een dichte container.
Kip cashew
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
- Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd ⅘ van de bosuitjes in stukken van ca. 4 cm en ⅕ van de bosui in dunne ringen. Houd apart. Snijd de tenen knoflook fijn. Snijd het steeltje van 1 rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in dunne ringetjes. Snijd de kipdijfilets in stukken van ca. 3 cm.
- Roer in een kom de sojasaus, oestersaus, suiker, azijn en bloem door elkaar.
- Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Roerbak de kip 3 min. Voeg de ui en peper toe en roerbak nog 3 min. mee. Voeg de grote stukken bosui en knoflook toe en roerbak nog 2 min. Draai het vuur naar middelhoog, voeg de saus en cashewnoten toe en breng aan de kook. Laat al roerende 1 min. koken.
- Verdeel de rijst en kip cashew over de borden. Bestrooi met de overgebleven bosui.
Direct aan de slag
Lekker met cashewnoot
Andere noten
Plantaardige zuivel