Rillettes

Rillettes

Wie ooit in Frankrijk is geweest, kent vast wel rillette: een lekker smeersel dat vaak gemaakt wordt van vlees of vis. Serveer als luxe voorgerecht of als onderdeel van een borrelplank. Ook maken? Hieronder vind je de lekkerste rillette-recepten.

Makreelrillettes

Makreelrillettes

  1. Prak de makreelfilet fijn met een vork in een kom. Verhit de boter in een steelpan totdat de boter goudbruin is gekleurd (beurre noisette). Schenk de boter als deze kleur is bereikt onmiddellijk bij de makreel en meng met een vork door elkaar.
  2. Snijd de bieslook fijn en meng samen met de kappertjes door de makreelrillettes.
  3. Rasp de gele schil van de schoongeboende citroen en pers de vrucht uit. Voeg het citroenrasp toe en sap naar smaak, begin met 1 tl (voor 8 personen). Breng verder op smaak met peper. Laat 30 min. opstijven in de koelkast.
Wat is rillette?

Wat is rillette?

Rillette komt uit Frankrijk en is een smeersel gemaakt van vlees of vis. Het vlees wordt oorspronkelijk in vet gesmoord totdat je het volledig uit elkaar kunt trekken, net zoals bij pulled pork. Dit smoren gaat vaak samen met smaakmakers zoals laurier, peper, zout en andere kruiden. Ergens lijkt dit dus wel een beetje op paté. Oorspronkelijk wordt rillette gemaakt van varkensvlees, maar tegenwoordig zijn er ook varianten te koop met zalm en makreel.

Hoe eet je rillette?

Rillette kun je op verschillende manieren eten. Vaak is het onderdeel van een borrelplank, maar je kunt het ook als luxe voorgerecht serveren. Zo is rillette lekker op ciabatta, stokbrood of toast. Extra tip: dip ook eens je groente in dit smeerseltje. Bleekselderij en radijs smaken erg goed in combinatie met rillette.

Hoe eet je rillette?
Hoe maak je rillette?

Hoe maak je rillette?

Zelf rillette maken? Het is even wat werk, maar het is absoluut niet moeilijk. Zo maak je rillette van makreel door makreelfilet fijn te prakken met een vork. Voeg gesmolten boter toe en lekkere smaakmakers zoals bieslook, kappertjes, tijm of dragon. Schep het geheel in een kom, druk een beetje aan en zet het afgedekt in de koelkast om op te stijven. Het is aan te raden om het een halfuurtje van tevoren uit de koelkast te halen: rillette eet je namelijk op kamertemperatuur.