Ramadan recepten
Ramadan recepten

Ramadan recepten

Ramadan: een maand van bezinning en (o.a.) vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dus als de zon onder is, mag er weer worden gegeten en gedronken. We wensen met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!

*niet alle producten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn

Harira maken

Harira maken

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

3 stengels

bleekselderij

150 g

geschilde bospenen

4

trostomaten

30 g

gember

30 g

verse selderij

15 g

koriander

15 g

verse peterselie

2 el

tomatenpuree

3 el

milde olijfolie

1½ tl

tafelzout

3 el

ras el hanout

1 l

water

100 g

vermicelli

200 g

linzen in blik

200 g

kikkererwten in blik

1

citroen

Dit heb je nodig

  • Staafmixer

  1. Snijd de uien in stukjes en de bleekselderij en peen in plakken van 1 cm. Snijd de tomaten in parten. Doe alle groenten in een grote soeppan. Schil en rasp de gember en voeg toe. Snijd alle kruiden grof, houd een handje apart voor de garnering en doe de rest bij de groenten. Voeg ook de tomatenpuree, olie, het zout en de ras el hanout toe. Schenk het water erbij. Pureer de soep met de staafmixer zo glad mogelijk. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 40 min. zachtjes koken.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de vermicelli in 5 min. onder regelmatig omscheppen op middelhoog vuur goudbruin. Zet het vuur uit. Spoel de linzen en kikkererwten onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de achtergehouden kruiden fijner.
  3. Voeg de vermicelli, linzen en kikkererwten toe aan de soeppan en kook nog 10 min. mee. Breng de soep verder op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi vlak voor het serveren met de achtergehouden verse kruiden. Serveer de soep met partjes citroen.
Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.

Iftar in verschillende landen

Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Iftar in verschillende landen