Curry

Curry = jummie! En… veelzijdig. Er zijn veel soorten curry, van met of zonder vlees of vis tot verschillende kruidenmengsels en bereidingswijzen. Wist je dat je voor curry niet altijd kerriepoeder nodig hebt? Plus: de volgende dag is de curry vaak nog lekkerder. Extra portie maken dus!

Curry recepten

Hoe maak je curry?
Hoe maak je curry?

Hoe maak je curry?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g witte rijst
  • 300 g kipfilet
  • 2 el zonnebloemolie
  • 70 g yellow curry paste
  • 3 tomaten
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 165 ml kokosroom
Zet producten op mijn lijst
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd de kip in blokjes van 2 cm. Verhit olie in een wok en bak de kip in 3 min. rondom bruin. Roer de currypasta erdoor en bak 1 min. mee. Snijd de tomaat in partjes. Voeg de tomaat en bevroren tuinerwten toe en bak nog 3 min. Schenk de kokosroom erbij en laat 3 min. stoven. Breng op smaak met zout. Serveer de curry met de rijst.

Wat is curry en waar komt het vandaan?

Wij gebruiken het woord ‘curry’ eigenlijk voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht in een Aziatische stijl. Bij ons zijn die uit India en Thailand het meest bekend, maar curry wordt ook in veel andere landen gegeten. Er zijn talloze soorten curry: allemaal verschillend in mate van pittigheid en gebruik van specerijen. De basis van een curry is een mengsel van specerijen, zoals deze currypasta. Daaraan wordt vocht toegevoegd, vaak kokosmelk en bouillon, soms een van die twee. Hierin kun je groenten garen, aangevuld met bijvoorbeeld een eitje, paneer, kip, garnalen of vis.

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?

Je kunt tofu, tempeh, peulvruchten of een vleesvervanger aan de curry toevoegen om hem extra voedzaam te maken zonder dierlijke producten te gebruiken. De Indiase kaas ‘paneer’ is een goede toevoeging wanneer je een vegetarische curry maakt. De curry is dan natuurlijk niet meer vegan.

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst. Haal de curry de avond voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm al roerend op laag vuur in een steelpan op in ongeveer 5 minuten.

Bloemkoolrijst met milde curry en groente

Minder koolhydraten, meer groente. In dit wokgerecht gebruik je bloemkool in plaats van rijst en het is nog snel klaar ook. Wokken maar!
00:34