Kippensoep
Kippensoep

Kippensoep

Comfortfood om van op te knappen: zelfgemaakte kippensoep. Maak ’m from scratch met kip, botten , kruiden en specerijen of gebruik een snelle kippenbouillon als basis.

Kippensoep recepten

Kippensoep maken
Kippensoep maken

Kippensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 middelgrote ui
  • 1 prei
  • 200 g winterpeen
  • 1 tl zwarte-peperkorrels
  • 15 g verse peterselie
  • 15 g verse selderij
  • 2 kippenbouten
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 1 stukje gedroogde foelie
  • 1.5 liter koud kraanwater
  • 50 g vermicelli
  • 1 citroen
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • soeppan
  • schone theedoek
  1. Snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Schil de wortel en snijd in plakjes van ½ cm. Kneus de peperkorrels in een vijzel of in een kommetje met de bolle kant van een lepel. Snijd de peterselie en selderij fijn.
  2. Leg de kippenbouten in een grote soeppan. Voeg de groenten, gekneusde peperkorrels, tijm, ⅓ van de peterselie, ⅓ van de selderij, laurier en foelie toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken.
  3. Neem de kippenbouten uit de pan en leg op een bord. Maak een schone theedoek vochtig, leg in een zeef en zeef de bouillon boven een andere pan. Verwijder het vel van de kippenbouten en pluk het kippenvlees met twee vorken van de bouten.
  4. Verwarm de bouillon opnieuw en dep eventueel het teveel aan vet weg met keukenpapier. Voeg het kippenvlees toe en verkruimel de vermicelli boven de pan. Kook de vermicellli volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  5. Roer de rest van de peterselie en selderij door de soep. Pers de helft van de citroen uit en breng de soep op smaak met 2 el citroensap (per 4 personen), peper en zout.

Is kippensoep gezond?

Kippensoep is gezond, mits je geen zout toevoegt. Voeg vooral wél veel groenten toe, en misschien wat gember. Dan heb je een soep die je zeker goed doet.

Kun je kippensoep maken in de slowcooker?

Je kunt kippensoep maken in de slowcooker. Handig, want zo kun je de kippensoep lang laten trekken zonder dat je er enig omkijken naar hebt. Laat de kip en groenten ongeveer 3 uur (de tijd die nodig is kan per merk slowcooker verschillen) koken op de laagste stand voor een zelfgemaakte kippenbouillon: de basis voor kippensoep.

Hoe lang moet kippensoep trekken?

Om kippensoep te maken, moet je de kip met soepgroenten en specerijen minimaal 1½ tot 2 uur laten trekken op laag vuur. Gebruik een hele soepkip die je in stukken snijdt, of kies voor wat vettere delen van de kip, zoals de bouten, vleugels of dijen. Houd de deksel op de pan en controleer regelmatig of de kip voldoende onder water staat. Voeg eventueel extra water toe. Haal na het koken de kip eruit en zeef de bouillon. Vul de bouillon aan met bijvoorbeeld soepgroenten en vermicelli.

Klassieke kippenbouillon

Wil je zelf kippenbouillon maken? Bekijk deze video en zie stap voor stap hoe je klassieke kippenbouillon maakt.Klassieke kippenbouillon maken:Leg een hele kip in een pan met 3 liter water en breng aan de kook. Groenten snijdenSnijd ondertussen 200 gram prei en 200 gram winterpeen in stukken. Snijd een halve struik bleekselderij in stukken en snijd 1 ui in parten. Schep met een schuimspaan het eventuele schuim van de bouillon. Doe de prei, wortel, bleekselderij, ui, een zakje peterselie, twee laurierblaadjes, een kwart theelepel nootmuskaat en een kwart theelepel kruidnagel bij de kip. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de soep zonder deksel, op laag vuur tegen de kook aan, 3 uur trekken. Schep af en toe het schuim van de bouillon. Zeef de bouillon en breng op smaak met peper en eventueel zout.Zo maak je klassieke kippenbouillon uit de oven. Eet smakelijk!
01:45