Hummus

Inmiddels compleet ingeburgerd in de Nederlandse keuken: hummus. Deze veelzijdige kikkererwtenpasta maak je gemakkelijk zelf. Ontdek het basisrecept met tahin en varieer erop los door hummus te mixen met verse kruiden, diverse groenten en zelfs chocolade!

Hummus recepten

Hummus maken
Hummus maken

Hummus maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 350 g biologische kikkererwten in pot
  • 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 3 el tahin sesampasta
  • 1/2 tl zout
  • 5 el water
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl milde paprikapoeder
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer met hoge beker
  1. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Pers de halve citroen uit en snijd de knoflook fijn.
  2. Houd 2 el kikkererwten apart (per 4 personen). Doe de rest in een hoge beker, voeg het citroensap, de knoflook, tahin, het zout en het water toe en pureer met de staafmixer tot een gladde hummus.
  3. Schep de hummus in een kom. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met de paprikapoeder en apart gehouden kikkererwten.

Wat is hummus?

Hummus is een puree van kikkererwten uit het Midden-Oosten, waar het wordt gegeten als ontbijt of bij de hoofdmaaltijd, vaak met verschillende toppings. Oorspronkelijk wordt hummus gemaakt van gedroogde, geweekte en gekookte kikkererwten, die je lang maalt in een keukenmachine met veel tahin, oftewel sesampasta. Hoewel dit niet ingewikkeld is, kost het wel wat tijd. Snelle hummus maak je met kikkererwten uit blik, gepureerd met tahin, citroensap, een scheutje water en eventueel wat zout.

Hoe eet je hummus?

Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.

Hummus: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Vers gemaakte hummus kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: doe de hummus in een goed afsluitbaar bakje en schenk er wat olijfolie overheen. In de vriezer is de hummus maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooien doe je door de hummus een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Wil je hummus eten als hoofdonderdeel van je maaltijd? Dan is het lekker om het een beetje op te warmen. Doe dat in een steelpan op laag vuur, en roer regelmatig.

Hummus

Ben jij ook zo dol op hummus en zou je het graag zelf eens willen maken? Dan is dit recept perfect. Je zet het al binnen 10 minuten op tafel. PurerenRooster 5 eetlepels sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 2 minuten goudbruin. Halveer 2 tenen knoflook. Pureer in een keukenmachine 200 gram kikkererwten met 2 tot 3 eetlepels vocht uit het blik, het sesamzaad, de knoflook, 1 eetlepel Griekse yoghurt en 1 eetlepel olijfolie tot een gladde crème. Breng op smaakVoeg 3 eetlepels citroensap toe en pureer nogmaals kort. Breng de hummus op smaak met 1 mespunt suiker, 1 mespunt cayennepeper, peper en zout. Schep over in een ondiepe kom en vorm met een theelepel een spiraal. Bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met 1 mespunt paprikapoeder. Snijd 2 eetlepels peterselie fijn en strooi over de hummus. Zo maak je hummus (ook wel geschreven als humus of houmous).
02:01