Ingrediënten
10x de meest populaire koekjes op een rij
Koekjes zijn altijd een goed idee – of je nu zin hebt in iets knapperigs of smeuïgs. Van klassieke zandkoekjes tot chocolate chip cookies en typisch Nederlandse stroopwafels: er is voor ieder wat wils. We hebben de 10 populairste koekjes voor je op een rij gezet.
- Zandkoekjes – Klassiek en eenvoudig, gemaakt van boter, suiker en bloem.
- Havermoutkoekjes – Licht chewy, vaak met rozijnen of chocolade.
- Chocolate chip cookies – Wereldwijd favoriet, knapperig van buiten en zacht van binnen met stukjes chocolade.
- Speculaas – Typisch Nederlands, kruidig en knapperig, vooral populair in de herfst.
- Stroopwafels – Twee dunne wafels met een laagje stroop ertussen, een echte Nederlandse klassieker.
- Boterkoek – Rijk en smeuïg, gemaakt met veel roomboter.
- Alfajores – Zuid-Amerikaanse lekkernij, zachte koekjes gevuld met dulce de leche en vaak omhuld met kokos.
- Spritsen – Klassieke, boterige koekjes met een mooie spiraalvorm, vaak gedoopt in chocolade.
- Gevulde koeken – Nederlandse favoriet met een zachte amandelspijsvulling.
- Kokosmakronen – Luchtige koekjes van kokos, vaak licht krokant van buiten en zacht vanbinnen.
Hoe maak je koekjesdeeg?
Er zijn verschillende soorten deeg die je kunt gebruiken om koekjes te maken. Elk deeg heeft zijn eigen structuur en toepassing. Zo maak je ze stap voor stap:
- Zanddeeg:
1 - Meng eerst koude boter met suiker en bloem tot een kruimelig deeg.
2 - Laat vervolgens het deeg rusten in de koelkast, zodat het stevig wordt en niet plakt.
3 - Als laatste rol je het deeg uit, steek vormpjes uit en bak je de koekjes af.
4 - Eenmaal afgekoeld, kun je eventueel de koekjes versieren. - Wrijfdeeg
1 - Begin met zanddeeg en voeg extra vocht toe (bijvoorbeeld melk of ei).
2 - Maak vervolgens het deeg soepel zodat je het kunt opspuiten tot bijvoorbeeld spritsen. - Bladerdeeg
Gebruik bladerdeeg of maak zelf laagjesdeeg. Daarna kan je het deeg snijden en bak je het tot het luchtig en knapperig is. Hier kan je bijvoorbeeld kaneelvlinders of hartige kaasvlinders mee maken.
Chocoladekoekjes van Rutger Bakt
Kennen jullie Rutger van den Broek nog? Dé winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Hij maakt met ons de lekkerste chocoladekoekjes, een heerlijk recept uit zijn boek ‘Koekjesbijbel’.
INGREDIËNTEN
200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
175 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
1 middelgroot ei (op kame...
00:58









