Zandkoekjes
Zandkoekjes zijn altijd-goed-koekjes. Om te maken, te eten of uit te delen. En: zelf bakken is selfcare. Met dit basisrecept kan het niet fout gaan.
105 kcal
15 min. bereiden, 17 min. oventijd, 1 uur wachten
Ingrediënten
Aantal porties
170 g
1
100 g
¼ tl
1
225 g
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
rond uitsteekvormpje (Ø ca. 5 cm)
bakpapier
Ontdek meer van dit soort gerechten
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng het citroenrasp met de boter, suiker en het zout in een kom.
Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg de eidooier toe en roer door. Voeg de bloem toe en kneed tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Kneed het deeg kort door en rol op uit op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller tot een lap van 5 mm dik. Steek er met het uitsteekvormpje koekjes uit en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het resterende deeg. Bak de koekjes in 13-17 min. lichtbruin en gaar.
Laat de koekjes op het bakpapier 15 min. afkoelen op het aanrecht.
- bewaartipIn een afgesloten bak blijven de koekjes drie dagen goed. Het deeg kun je, verpakt in vershoudfolie, 1 maand in de vriezer bewaren.
- variatietipRoer 100 g poedersuiker en 1½ water of citroensap door elkaar om glazuur te maken. Versier daarmee de koekjes. Je kunt natuurlijk ook allerlei verschillende vormpjes gebruiken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Zandkoekjes
Zandkoekjes zijn altijd-goed-koekjes. Om te maken, te eten of uit te delen. En: zelf bakken is selfcare. Met dit basisrecept kan het niet fout gaan.

25 porties
105 kcal
15 min. bereiden
1 uur wachten
17 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng het citroenrasp met de boter, suiker en het zout in een kom.
Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg de eidooier toe en roer door. Voeg de bloem toe en kneed tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Kneed het deeg kort door en rol op uit op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller tot een lap van 5 mm dik. Steek er met het uitsteekvormpje koekjes uit en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het resterende deeg. Bak de koekjes in 13-17 min. lichtbruin en gaar.
Laat de koekjes op het bakpapier 15 min. afkoelen op het aanrecht.
bewaartip:In een afgesloten bak blijven de koekjes drie dagen goed. Het deeg kun je, verpakt in vershoudfolie, 1 maand in de vriezer bewaren.
variatietip:Roer 100 g poedersuiker en 1½ water of citroensap door elkaar om glazuur te maken. Versier daarmee de koekjes. Je kunt natuurlijk ook allerlei verschillende vormpjes gebruiken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 25 porties)
170 g ongezouten roomboter
1 biologische citroen
100 g witte basterdsuiker
¼ tl zout
1 middelgroot scharrelei
225 g tarwebloem
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
rond uitsteekvormpje (Ø ca. 5 cm)
bakpapier




