Ge­vul­de koe­ken

Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld!

  • gebak
  • 12 stuks
  • 475 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 15 min. oventijd
(80)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld! 12 stuks
4 80

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • bakpapier
  • ronde uitsteekvorm (Ø 8-10 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng de helft van de eieren erdoor. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.
  3. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.
  4. Klop de rest van het ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.
  5. Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip:

Houd je deeg over? Rol het deeg uit tot lap van 1/2 cm dik en steek hier met een vormpje koekjes uit. Bak ze 12 min. op 180 graden in het midden van de oven.

bewaartip:

Je kunt de gevulde koeken 2 dagen van tevoren maken. Afgedekt zijn ze ca. 3 dagen houdbaar.

video

Aman­del­spijs ma­ken

Instructievideo - 01:03 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde koeken

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de koe­ken

1
1
  • 400 g tarwebloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 250 g roomboter
  • 2 el kraanwater

Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe aan het bloemmengsel.

Gevulde koeken stap 01.mp4

Instructievideo

00:47 min.

2
2

Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.

Gevulde koeken stap 02.mp4

Instructievideo

00:14 min.

3
3

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Gevulde koeken stap 03.mp4

Instructievideo

00:06 min.

4
4
  • 200 g amandelspijs
  • 1 citroen

Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen, halveer de vrucht en pers uit.

Gevulde koeken stap 04.mp4

Instructievideo

00:40 min.

5
5
  • 1 ei

Voeg het citroenrasp, 1 el sap en het ei toe aan de amandelspijs en kneed tot een egale massa. Draai er 12 balletjes van.

6
6
  • 2 g tarwebloem

Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik.

Gevulde koeken stap 05.mp4

Instructievideo

00:16 min.

7
7

Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Gevulde koeken stap 06.mp4

Instructievideo

00:18 min.

8
8

Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.

Gevulde koeken stap 07.mp4

Instructievideo

00:08 min.

9
9
  • 1 ei

Klop het andere ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.

Gevulde koeken stap 08.mp4

Instructievideo

00:27 min.

10
10

Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit.

Tip: Maak koekjes van het deeg dat je eventueel over hebt.

Gevulde koeken stap 09.mp4

Instructievideo

00:15 min.

11
11
  • 12 garneeramandelen

Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel.

Gevulde koeken stap 10.mp4

Instructievideo

00:27 min.

12
12

Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

Gevulde koeken stap 11.mp4

Instructievideo

00:13 min.

bereidingstip:

Houd je deeg over? Rol het deeg uit tot lap van 1/2 cm dik en steek hier met een vormpje koekjes uit. Bak ze 12 min. op 180 graden in het midden van de oven.

bewaartip:

Je kunt de gevulde koeken 2 dagen van tevoren maken. Afgedekt zijn ze ca. 3 dagen houdbaar.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.