bewaar
Gevulde koeken
Gevulde koeken
bewaar

Gevulde koeken

Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld!

30 min. bereiden
15 min. oventijd
1 uur wachten
102waarderingen

Ingrediënten

12 porties

400 g

tarwebloem

200 g

witte basterdsuiker

1 mespunt

zout

250 g

ongezouten roomboter

2 el

kraanwater

200 g

amandelspijs

1

citroen

2

middelgrote eieren

12

garneeramandelen

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • deegroller

  • bakpapier

  • ronde uitsteekvorm (Ø 8-10 cm)

Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. En je hoeft niet eens te wachten tot ze zijn afgekoeld!

Aan de slag

1

Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.

2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng de helft van de eieren erdoor. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.

3

Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat.

4

Klop de rest van het ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.

5

Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

tip

bereidingstipHoud je deeg over? Rol het deeg uit tot lap van 1/2 cm dik en steek hier met een vormpje koekjes uit. Bak ze 12 min. op 180 graden in het midden van de oven.

bewaartipJe kunt de gevulde koeken 2 dagen van tevoren maken. Afgedekt zijn ze ca. 3 dagen houdbaar.

Amandelspijs maken

Instructievideo - 01:03 min.