Appeltaart

Comfortfood van de bovenste plank: appeltaart. Alleen al omdat je huis er zo goddelijk van gaat ruiken zou je zo’n taart in de oven schuiven, toch? Dit zijn onze favoriete appeltaartrecepten!

Appeltaart maken
Appeltaart maken

Appeltaart maken

Ingrediënten

voor 10 personen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 citroen
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 8 Goudreinette appels
  • 2 tl kaneel
  • 150 g amandelspijs
  • 2 el abrikozenjam
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • springvorm (Ø 24 cm)
  • deegroller
  1. Splits het ei en rasp de gele schil van de citroen. Doe het bakmeel, 200 g suiker (per taart) en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en citroenrasp toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
  3. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe in een kom. Meng de kaneel en de rest van de suiker door de appel. Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appels erop.
  4. Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
  5. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met de jam. Laat afkoelen in de vorm.

Welke appels gebruik je voor appeltaart?

Voor de allerlekkerste appeltaart kun je het beste een stevige, friszure appel gebruiken, zoals goudreinet of elstar. Het is belangrijk dat de appels stevig zijn, zodat de appelstukjes geen moes worden door het verhitten. Zo heeft de taart nog een lekkere bite als-ie uit de oven komt! Snijd om diezelfde reden de stukjes appel niet te klein: ongeveer 2 x 2 cm. Het zuurtje in de appels is lekker als tegenhanger van het zoete deeg. Die frisheid kun je nog wat versterken door een beetje citroensap en -rasp door de appelblokjes te mengen.

Hoe maak je het perfecte appeltaartdeeg?

Voor het perfecte appeltaartdeeg is het belangrijk dat je niet te lang kneedt, omdat het deeg anders taai kan worden. Vergeet niet om het ten minste een uur te laten rusten na het kneden! Zodra je het deeg hebt uitgerold en de springvorm ermee hebt bekleed, kun je een klein beetje paneermeel over de bodem strooien. Dat neemt het vocht van de appels op, wat voorkomt dat de bodem zompig wordt. Smeer tot slot het deeg aan de bovenkant in met een geklutst eitje (eventueel gemengd met een scheutje melk) voor een goudbruine korst.

Appeltaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Appeltaart kun je het beste goed afgedekt bewaren in de koelkast, ongeveer 3 dagen. Je kunt appeltaart ook invriezen in een goed afgesloten bak of diepvrieszak, en het zo 3 maanden bewaren. Appeltaart opwarmen gaat het beste in een oven op 175 °C, ongeveer 15 minuten. Appeltaart opwarmen in de magnetron kan ook, maar dan blijft het deeg niet knapperig.

Traditionele Hollandse appeltaart

Bekijk deze handige receptvideo van Allerhande en leer hoe je de populairste taart van Nederland bakt: appeltaart! We gaan in deze video aan de slag met een recept voor een traditionele Hollandse appeltaart.  Hollandse appeltaart maken: Laat 125 gram boter en 125 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 28 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter. Schil 11 appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in vieren en vervolgens in plakjes. Deeg makenMix in een beslagkom de 125 gram boter, 125 gram margarine, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en een mespunt zout tot een luchtige massa. Voeg 1 ei toe aan het botermengsel en mix het tot een egaal beslag. Mix 400 gram zelfrijzend bakmeel door het beslag, tot een samenhangend deeg vormt. Je kunt de gardes eventueel halverwege vervangen door deeghaken, dat gaat iets makkelijker. Bekleed de springvorm de helft van het deeg. Houd de rest apart. AppelvullingDoe de helft van de appels in de vorm en bestrooi ze met 1 eetlepel kaneel. Verdeel de rest van de appels erover en bestrooi weer met 1 eetlepel kaneel. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik. Snijd er 8 stroken uit van zo’n anderhalve centimeter breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de 8 stroken in een ruitpatroon op de vulling. Leg de lange strook langs de rand van de springvorm.Klop 1 ei los en bestrijk de stroken en de rand hiermee. Bak de appeltaart in anderhalf uur in de oven goudbruin en gaar. Controleer regelmatig of de taart niet te snel bruin wordt; zet de oven anders op 150 graden.Zo maak je Hollandse appeltaart. Eet smakelijk!
04:53