Sommige (vaak geheime) recepten voor appeltaart gaan al generaties terug. Maar een verrassende draai eraan geven kan altijd. Maak ‘m eens suikervrij met havermout en cranberry’s of als galette. 

Ideale appeltaart
Er gaat niets boven een stuk huisgemaakte warme appeltaart met slagroom! Al jaren favoriet in Nederland, maar ook in andere landen is de nationale eigen versie van appeltaart mateloos populair. De ideale appeltaart heeft een knapperige deegkorst, die niet te nat is geworden door het kookvocht van de appels. Om te voorkomen dat de bodem klef wordt kun je een extra laagje toevoegen tussen deeg en appelvulling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gehakte noten, verbrokkelde speculaasjes, kruidnoten of amandelspijs. Bekijk ook eens de andere thema's taart.

Hollandse appeltaart
Appeltaart is nog steeds met stip de populairste taart in Nederland. Bovendien is het een specialiteit van de Nederlandse keuken die teruggaat tot het VOC-verleden. Traditioneel gaan er door de appelvulling namelijk specerijen als kaneel en kruidnagel, die werden meegenomen uit de Aziatische handelsposten. Tegenwoordig voegen we er graag noten, rozijnen en custard aan toe. Verder zijn citroensap, rum of amandelspijs ook geliefde smaakmakers.

Appeltaart, wereldtaart
In ieder land waar appels groeien bestaat er een eigen nationaal appeltaartrecept. In Amerika is er zelfs een gezegde: 'as American as apple pie'. Daar is appeltaart dan ook het favoriete dessert. In Frankrijk is er de zogeheten 'tarte tatin', een omgekeerde appeltaart van gekaramelliseerde appels onder een knapperig korstdeeg. De oudst bekende versie van appeltaart komt uit de geschriften van de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer uit 1381. Deze Engelse variant bevatte geen suiker, omdat dat toen nog onbetaalbaar was. In plaats daarvan werden er vijgen als natuurlijk zoetmiddel gebruikt.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.