Tomaat
Tomaat

Tomaat

Als snack tussendoor, in een pasta, frisse salade of geroosterd met olie en knoflook: de tomaat is al jaren favoriet bij groot en klein. Snoeptomaatjes, cherrytomaatjes, vleestomaten of tomaten uit blik, fles of pak: er zijn zoveel soorten tomaten dat er altijd wel eentje bij je gerecht past. En wij hebben voor elke variant een heerlijke recepten voor je klaar staan.

Is tomaat een groente of een fruit? 

Is tomaat een groente of een fruit? 

Het antwoord op deze vraag hangt af van welke definitie je gebruikt voor groenten en fruit. Plantkundig gezien is tomaat fruit, omdat zij een tomaat zien als een vrucht, het eetbare deel van de bloem of zich daaruit ontwikkelt na de bevruchting. Tuinbouwkundig gezien is tomaat een groente, omdat alles wat aan een kruidachtige plant groeit groente is. Maar over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente en hij hartig van smaak is. Dit geldt overigens ook voor de komkommer, avocado, aubergine en paprika.

Is rauwe tomaat gezond? 

Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer vitamine vrij.

Is rauwe tomaat gezond? 
Hoe kan je tomaat het beste bewaren? 

Hoe kan je tomaat het beste bewaren? 

  • Onrijpe tomaten moeten buiten de koeling bewaard worden om te zorgen dat de smaak, kleuring en textuur zich ontwikkelen. Houd ze buiten direct zonlicht en leg ze op de kop.

  • Rijpe tomaten, zoals ze in de supermarkt liggen, kun je het beste bewaren op een koele plek in huis, bijvoorbeeld een kelder of koelkast. De tomaten moeten op temperatuur komen zodat smaak en textuur zich kunnen herstellen. 

Fusilli met tomaat, verse kruiden en Parmezaan

Fusilli met tomaat, verse kruiden en Parmezaan

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Ris de naaldjes en blaadjes van de kruiden en snijd fijn.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de kruiden toe en bak 2 min. mee. Voeg de tomaten toe, plet ze met een houten lepel in de pan en stoof in 25 min. op laag vuur tot een dikke saus.
  3. Kook ondertussen de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af en meng door de tomatensaus met de boter en de helft van de Parmezaanse kaas. Verdeel de pasta over de borden en serveer met de rest van de kaas.