Sticky chicken

Sticky chicken

Sticky chicken: kip in een stroperige, vaak zoete saus die je achterlaat met kleverige vingers. Wij kunnen geen genoeg krijgen van sticky chicken. Met deze fijne tips en recepten maak je dit heerlijke kipgerecht gemakkelijk thuis.

Sticky chicken rijstbowl maken: zo doe je dat

Sticky chicken rijstbowl maken: zo doe je dat

  1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd heel fijn. Maak in een kom een sausje van de knoflook, gember, sojasaus, het water, de rijstazijn, zoete chilisaus, de helft van de maizena en het sesamzaad.
  2. Meng het ei met de rest van de maizena in een andere kom tot een papje en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de kipdijfilet in stukjes van ca. 3 cm en schep erdoor.
  3. Snijd de broccoli in roosjes en de stronk in blokjes van ca. 1 cm. Doe in een vergiet en zet deze in een pan met een laag kokend water, zorg ervoor dat de onderkant het water niet raakt. Dek af met een deksel en stoom de broccoli in ca. 5 min. beetgaar.
  4. Verhit ondertussen de olie in een wok of hapjespan en bak de kip met het eimengsel in 1 laag in 4-5 min. op hoog vuur gaar en krokant. Er ontstaat een soort pannenkoek. Keer halverwege, zodat de knapperige korst aan de kip blijft plakken. Zet het vuur lager. Voeg het sojasausmengsel toe en roer 2 min. door tot een plakkerige saus ontstaat. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
  5. Verdeel de rijst en broccoli over kommen en schep de kip met saus erover. Bestrooi met de bosui.
Wat is sticky chicken?

Wat is sticky chicken?

Sticky chicken is kip in een heerlijke stroperige, zoete saus. Qua smaak kun je met sticky chicken alle kanten op, maar vaak worden er smaakmakers zoals sojasaus, rijstazijn en barbecuesaus gebruikt. Sticky chicken wordt ook vaak pittig klaargemaakt. Omdat er suiker in de marinade zit, blijft de stroperige saus lekker aan de kip plakken en krijgt het die heerlijk kleverige structuur.

Sticky chicken marinade

Het belangrijkst voor de marinade van sticky chicken is dat er genoeg suiker in zit. Door de gesmolten suiker wordt de saus namelijk stroperig. Je kunt de saus ook sticky krijgen door barbecuesaus te gebruiken, waar van zichzelf al veel suiker in zit, maar je kunt ook je eigen marinade samenstellen. Gebruik bijvoorbeeld een combinatie van sojasaus, rijstazijn en zoete chilisaus. In die zoete chilisaus zit ook al suiker, die zorgt voor een kleverige saus. Als je niet te veel suiker wilt gebruiken, kun je, om je eigen marinade dikker te maken zodat hij makkelijker aan de kip blijft kleven, ook maizena gebruiken.

Sticky chicken marinade

Welke kip gebruik je voor sticky chicken?

In principe kun je alle delen van de kip gebruiken voor het maken van sticky chicken. Op de BBQ worden vaak delen met bot gebruikt, zoals drumsticks of kippenvleugels. Sticky chicken wings niet helemaal je ding? Ook van kipdijfilet of kipfiletblokjes maak je lekkere sticky chicken. Dat smaakt heerlijk in een rijstbowl, in combinatie met noedels of op een broodje.