Prosciutto recepten
Prosciutto recepten

Prosciutto recepten

Ook zo dol op de Italiaanse keuken? Probeer eens een recept met prosciutto: een typisch Italiaanse ham die goed samengaat met verschillende gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van pizza, bruschetta, risotto of pasta met prosciutto? Laat je inspireren door onderstaande recepten.

Prosciutto op briochetoast

Prosciutto op briochetoast

  1. Rooster de plakken briochebrood in de broodrooster.
  2. Haal de blaadjes van de basilicum. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd 1 helft van de avocado in dunne plakjes. Doe de andere helft samen met de geitenkaas, azijn en ¾ van het basilicum in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller linten van de halve courgette. Besmeer de plakken briochebrood met het geitenkaasmengsel en beleg achtereenvolgens met de courgettelinten, avocadoplakjes en Prosciutto di Parma. Garneer met de rest van het basilicum.
Wat is prosciutto?

Wat is prosciutto?

Prosciutto (ook wel: prosciutto crudo) is een gezouten ham van een aan de lucht gedroogde varkenspoot. Deze ham wordt flinterdun gesneden en vaak gebruikt als antipasto. De bekendste prosciutto is Prosciutto di Parma (parmaham), maar er zijn nog veel meer soorten. Leuk detail: de smaak van deze Italiaanse ham kan per regio verschillen doordat de ham gedroogd moet worden aan de lucht. Een prosciuttoham rijpt ongeveer 10 tot 15 maanden, maar ook dit is afhankelijk van de soort en grootte.