Bruine bonen
Bruine bonen

Bruine bonen

Je hebt ze in blik, pot of gedroogd: bruine bonen. Deze peulvruchten bevatten eiwitten én de vezels die erin zitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Bruine bonen zijn overheerlijk in soepen en stoofschotels.

Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst

Ingrediënten

4 personen

1

ui

1 cm

verse gemberwortel

2 el

traditionele olijfolie

200 g

zuurkoolspek

2

tomaten

1

kippenbouillontablet

2 el

tomatenpuree

1 tl

kristalsuiker

1 tl

gemalen nootmuskaat

100 ml

kraanwater

250 g

Surinaamse rijst

3

rode pepers

40 g

verse selderij

720 g

bruine bonen in pot

  1. Snipper de ui. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui en de gember. Voeg het zuurkoolspek toe en bak het geheel 3-4 min.
  2. Snijd de tomaten in blokjes. Verbrokkel de bouillontablet boven de pan. Roer de tomatenpuree, tomatenblokjes, suiker, nootmuskaat en het water erdoor en laat het, met de deksel op de pan, 30 min. op laag vuur stoven.
  3. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
  4. Snijd de selderij fijn. Voeg de peper, bonen en de helft van de selderij toe aan het groentenkruidenmengsel en laat dit nog 10 min. meestoven. Bestrooi de bruine bonen met de rest van de selderij en serveer met de rijst.